1 167 6

Токсични яйца предизвикаха тревога в Европа

Засилени проверки в Германия

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Токсични яйца вдигнаха на крак властите в Холандия, Белгия и Германия. Следи от инсектицид бяха открити в хиляди яйца, предлагащи се на потребителите.

Токсичният препарат фипронил е попаднал върху яйцата. Опасните партиди бяха изтеглени от пазара, а властите в трите страни успокоиха своите потребители, че няма рискове за тях.

Въпреки това се забеляза безпокойство у потребителите. Веригата супермаркети „Алди“ в Германия реши да спре продажбата на яйца като превантивна мярка.

От компанията обявиха, че отново ще започнат предлагането на тези продукти, когато рискът за потребителите е нулев. Води се разследване как опасните вещества са попаднали върху яйцата.

Стотици хиляди яйца бяха изтеглени от магазините в Германия – ход, който беше осъден от холандските фермери, въпреки доказателствата за наличие на токсични елементи.

Не е ясно как фипронилът е попаднал в кокошките. Една от версиите е, че с препарата са чистени стопанските помещения. Няма информация да има риск за българските потребители.

Европейската комисия обяви, че е запозната със случая и следи отблизо проверките, за да бъде осигурена безопасността на всички потребители в европейския блок.

Германия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ьььььььььььь
  Отговор
  1 10:58  04.08.17
  Е..какво толкова се вълнуват в Европата--ще ни ги пратят на нас...
 • JEEP
  Отговор
  2 10:59  04.08.17
  Как да няма риск за нас? Другата седмица ще ги пуснат тук на двойна цена като маркови.
 • Станислав
  Отговор
  3 14:37  04.08.17
  Няма как да има риск за българските потребители - у нас отровните партиди вече са пласирани и изконсумирани и дори да тръгнеше да се прави някаква проверка, тя нямаше да установи нищо... 😆
 • Браншовик
  Отговор
  4 15:19  04.08.17
  Само да ви светна, понеже съм от бранша, че не е нужно никакви партиди яйца или други животински продукти да идват в България, за да ви тровят, понеже тук ви тровят също, обаче агенцията по храните (БАБХ) е в тая игра, тъй като получават сочни рушвети, за да си затварят очите. Само за пример, масово в България поливат крави, овце и кози със същото това вещество - фипронил, което е абсолютно забранено, а вие го пиете и ядете с мляко, сирене и кашкавал. От БАБХ от години знаят, че това се прави, даже са на хранилка при тези, които го правят, т.е. са дейни съучастници, и не ги закачат.
 • Ян Бибиян
  Отговор
  5 16:03  04.08.17
  Спокойно в БГ ще бъдат продадени и изядени всички отровни яйца, даже ще питаме за още.
 • 6 01:32  05.08.17
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай