Last news in Fakti

15 Декември, 2011 12:58 1 091 0

Пета жертва на атентата в Лиеж

  • лиеж-
  • атентат
Пета жертва на атентата в Лиеж - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

75-годишна жена, пострадала при безразборната стрелба, която откри мъж на площад в белгийския град Лиеж, почина в болница от раните си. Така жертвите на атентатора станаха пет. Над 120 пък са ранените при нападението.

Другите четири жертви са двама младежи на 15 и 17 години, 45-годишна жена и 17-месечния Габриел, пишат белгийските медии.

Двама от ранените продължават да са в много тежко състояние. В минутите след началото на драмата към мястото са се отправили и линейки от Маастрихт, който е най-близкият до Лиеж съседен град в Холандия. В болницата в Маастрихт са приети част от ранените.

Синеокото момченце, което не можа да навърши две години, е било кръстено минути, преди да издъхне в болницата. Габриел ще бъде кремиран в събота, когато в Лиеж се очаква голямо възпоменателно шествие в памет на загиналите от ръката на стрелеца Нордин Амрани.

Хора от Белгия, Франция и Великобритания са откликнали на призива за набирането на средства в помощ на неговото семейство, което има още три деца и не може да покрие разноските по погребението на малкия Габриел. Част от продажбите от днешния тираж на вестник "Дерниер йор" ще бъдат дарени на фамилията.

Профилът на 33-годишния нападател Амрани дава нови подробности за масовия убиец. Той е роден в Брюксел, потомък на имигранти от Мароко. Семейството има двама сина, Нордин е по-малкият и е изоставен от майка си, след като родителите му се развеждат, когато той е 9-годишен.

Отгледан в приемни семейства, Амрани завършва курсове за заварчик и бива осиновен в Лиеж. Още от малък има проблеми с властите, съден е за кражби и нападения, но най-тежкото си наказание получава заради плантация с марихуана. В хода на делото отпадат обвиненията за притежание на огромно количество оръжие, тъй като съответният закон е променен преди края на съдебното следствие.

Преди две години, преди да влезе в затвора за над 40 месеца, Амрани се жени тайно за белгийска медицинска сестра, чието семейство не приема техните отношения. Наскоро срещу него в полицията е подадена жалба от жена, която го обвинява в нарушаване на морала. Нападателят е потърсил адвоката си в часовете преди да предприеме отчаяния си ход, като е изразил опасение, че се търси начин отново да бъде върнат в затвора, откъдето преди година е бил освободен условно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА