5 463 14

22 август 1941 г. Сталин дава наркомовските 100 гр. водка

Венцислав Михайлов

На 22 август 1941 г. червеноармейците започват да получават „наркомовските” 100 грама водка. Председателят на Държавния комитет по отбрана на Съветския съюз Йосиф Сталин подписва Постановление №562 за всекидневно получаване от войниците по половин чаша алкохол.

Снабдяването на армията с водка било ръководено лично от члена на Политбюро на ЦК на ВКП(б), народен комисар (министър) на хранителната промишленост Анастас Микоян. За разпределението на напитката трябвало да следят лично командващите на фронтовете.

Този ход на Сталин има своето обяснение. На същия ден нацистките войски достигат до Ленинград. Блокадата на Ленинград през Великата отечествена война продължава 872 дни.

Войските на Вермахта, под командването на фелдмаршал Лееб, блокират Ленинград - блокирани са всички шосета и железопътни линии с изключение на тайния „Път на живота”, минаващ през замръзналото Ладожско езеро. Жителите на града търпят огромни лишения, гладът и силните студове убиват цели фамилии.

На 14 януари 1944 г. Ленинградският и Волховският фронт преминават в настъпление. Целта е да се пробие обръчът и да се обкръжи блокиращата Ленинград германска армия между Красно село и Ропши, което става на 18 януари 1943 г. Германските части са принудени да отпуснат примката от града и на 27 януари 1943 г. блокадата около Ленинград окончателно е свалена.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Нарком
  Отговор
  1 07:39  22.08.17
  Венци . Подхвана хубава тема за водката .Защо не я доразви за благотворното въздействие на напитката върху човешкия организъм,за душевния покой който дава , та ако щеш и за значението на дозировката , а се отплесна с тази блокада ?
 • Kcaniba
  Отговор
  2 07:41  22.08.17
  Традицията се е запалила и до днес,разликата е в добавената нула към грамажа.

  Коментиран от #7

 • Очо
  Отговор
  3 07:42  22.08.17
  Наркомовските сто грама са свързани с настъпващата тежка зима. Метеролозите тогава са разчитали в повечето случаи на народни средства за предсказване на времето--а точно в началото на август е цъфнал люляка по цялата ленинградска област..сигурен знак за люта зима. Другата причина е,че руснаците са видели това от финландците при войната с тях. И до ден днешен има в много армии такава практика. В Афганистан поляците стигнаха до скандал с НАТО заради нея.
 • Вярващ Путинист
  Отговор
  4 07:55  22.08.17
  Ура другари,ура ура Путен арестува 15 годишен с нелегална вносна финландска водка Лично той е изпратил момчето за 8 години в наказателна колония в Сибир за опит за уронване на родно производство Ура ура

  Коментиран от #5


 • Ххааахааааааааа
  Отговор
  5 08:30  22.08.17

  До коментар #4 от "Вярващ Путинист":

  Ку..ку...ку..ку...
 • куку руку ку
  Отговор
  6 08:41  22.08.17
  Въпросните 100 грама са давани с цел притъпяване чувството за страх у войниците.
 • Бай хой
  Отговор
  7 09:07  22.08.17

  До коментар #2 от "Kcaniba":

  Днес разрушителя Макейн се е тряснал в танкер и едва не е потънал. Дали от водка или от дрога. Дано открият изчезналите моряци. А иначе преди десетина дни това корито уж респектира Китай при изкуствените острови. Смех в залата и о.рани пикаещи кравари.
 • стоян георгиев
  Отговор
  8 15:50  22.08.17
  то кво е можел друго да предложи?разрешава на руснака да вярва Бог и му дава водка.на немеца хитлер му е давал екстази ,но без да му обяснява кво ще му се случи.и двете тактики имат ефект.случаите да нападaш танк със сабя или да запушваш амразура на картечница с тялото си зачестяват драстично.на децата обаче им се обясняваха едни розови лъжи :)!

  Коментиран от #9, #10

 • куку руку ку
  Отговор
  9 17:42  22.08.17

  До коментар #8 от "стоян георгиев":

  Всички прийоми, които описа за спиране на врага и защита на бойните другари (Матросов се е казвал Боеца запушил амбразурата и спасил другарите си), са резултат на патриотизъм и себеотрицание. При теб това май липсва. А колкото за Бог... всеки вярва в Бог, дори и ти.

  Коментиран от #11

 • на деса шушито
  Отговор
  10 17:56  22.08.17

  До коментар #8 от "стоян георгиев":

  Нещо те нямаше в коментарите на темата за украинските батальони от алкохолици, ама тука отново си във вихъра си!

  Коментиран от #12

 • стоян георгиев
  Отговор
  11 00:27  23.08.17

  До коментар #9 от "куку руку ку":

  не всеки вярва в Бог,матросов не е вярвал .ти също не вярваш,многократно си го доказвал.патриотично ли е да нападаш танк със сабя ,би ли ми отговорил?дали нормален патриот би го направил без да е шизофреник или пиян.на съветските глупости за воината не вярва нито един нормален човек ,всичко там е комунистически цирк както казах в друг пост.дори матросов не е матросов името е друго ,смъртта му е настъпила по друго време и т.н. и т.н.,но децата ни лъжеха с цялата си безпардонна наглост.бил съм многократно вкарван в тези лъжи като малък идваха разни там партизани и ни играеха един и същи цирк всяка година как се борили те добрите с лошите фашисти и така 50 години с тоя цирк не пипнаха работа!та сюжета с матросов е също толкова плосък,че само болен мозък може да повярва че въпросния е запушил картечното гнездо с гърдите си за да спаси някого.ако го е направил именно по този начин със сигурност е пил доста преди това .

  Коментиран от #13

 • стоян георгиев
  Отговор
  12 00:29  23.08.17

  До коментар #10 от "на деса шушито":

  кво да ги коментирам?руските баталиони в донбас от така нареченото опълчение са алкохолици до един и не го крият.напълно е възможно да има такива и сред украинците!
 • куку руку ку
  Отговор
  13 04:01  23.08.17

  До коментар #11 от "стоян георгиев":

  Всеки гледа от своята си камбанария. Когато осъзнаеш, че за японците е въпрос на чест да си разпорят ритуално корема, тогава че проумееш защо "със сабя танка гони". Всичко е до ценностната система на човека. И ти препоръчвам... не богохулствай!
 • един
  Отговор
  14 15:54  24.08.17
  ДА ЖИВЕЕ ДРУГАРЯ СТАЛИН!

Напиши коментар:


Публикувай