Last news in Fakti

28 Август, 2017 06:59 3 791 21

Макрон към Ердоган: Пусни бързо нашия журналист

  • макрон-
  • ердоган-
  • призив-
  • франция-
  • турция-
  • журналист-
  • лу бюро

Френски журналист беше арестуван в Турция заради съмнения за връзки с кюрдите

Макрон към Ердоган: Пусни бързо нашия журналист - 1
Снимка: БТА/ AP

Френският президент Еманюел Макрон призова турския си колега Реджеп Ердоган за бързо освобождаване на задържания журналист Лу Бюро, съобщи френското издание Liberation.

Двамата държавни лидери проведоха телефонен разговор, в който Макрон е поискал от турския държавен глава да освободи 27-годишния журналист, обвинен за връзки с кюрдските бойци.

Макрон и Ердоган са се споразумели контактите да продължат и на министерско равнище, за да бъде намерено положително решение, обявиха от Елисейския дворец.

Двамата президенти са обсъдили и ситуацията в Сирия и Ирак по време на телефонния разговор. Кюрдската работническа партия е обявена за терористична организация в Турция. Анкара беше обвинена в неправомерни арести през последните месеци, включително и на много журналисти.

Лу Бюро е третият френски журналист, задържан в Турция само в рамките на една година. Той засне материал за Отряда за народна самоотбрана (YPG), който турските власти разглеждат като въоръжено крило на ПКК.

Турция е на 155-о място в света по свобода на словото в класацията на международната неправителствена организация „Репортери без граници“. След опита за преврат отношенията между Турция и Запада рязко се влошиха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонжур

    29 12 Отговор
    Мосю Макрон не е Меркел!Разбрахте ли хасанчета,че не е добре да правите простотии?На никой тоталитарист и тиранин няма да му се размине безболезнено!

    Коментиран от #4

  • 2 Историофил

    9 10 Отговор
    Еманюел Макрон е голям държавник. Вижте само как се грижи за своите сънародници и се учете на висша политика. В Бел Франс
    и полицаите са полицаи и законът си е закон. Помните ли, че принцеса Клементина, майката на Царъ Фердинандъ Български, е
    родена френска кралска принцеса. И то в Ньойи! Бог ни пази, но,
    както би рекъл вълкът от приказките - в кошара не вкарва!
  • 3 анти седераст

    14 19 Отговор
    Ердоган го боли ханша за п...раса на Ротшилдите Макарон. И за еврейския проект "Кюрдистан"

    Коментиран от #10

  • 4 Хасан

    11 25 Отговор

    До коментар #1 от "Бонжур":

    Разликата между хаданчетата и тебе е че хасанчетата никога не са били в робство....а на тебе все ти требва бащица..онзи ден беше Цариград,вчера Москва,днеска Брюксел..

    Коментиран от #6, #13, #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДДР

    14 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    За твое сведение, Българският народ никога не е бил в робство!!!
    Нито е държал някого в робство, защото не е скотски народ, като твоя!!!
  • 7 Borislav Popov

    16 4 Отговор
    до 6 . Колкото и да се репчим - само два пъти сме били под робство . 200 години Византийско и 500 години Турско. Срам не срам - такава е историята . Да не говорим че сегашното ни положение /във вид на демокрация/ - изобщо не е розово. Никой не ни пита за нищо. И както върви след 100 години ще изчезнем като нация !!

    Коментиран от #11

  • 8 Borislav Popov

    12 4 Отговор
    Относно Макрон - много слаб политик. Прави някакви усилия да си вдигне рейтинга - но за сега продължава да пада още. При опита му да се намеси в решението на проблема в Донбас - Путин тактично го постави на място . Ердоган също ще го премести в другия крачол. Тия нови Европолитици дето си играят на демокрация - не струват !
  • 9 гоол

    13 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Турция е на 155-о място в света по свобода на словото в класацията на международната неправителствена организация „Репортери без граници“.

    В България не е така - всички са купени и бълват това което им се плати.
  • 10 Бре

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "анти седераст":

    Как няма да го боли, като е тяхно мекере и той?
  • 11 Дръ дрън ярина

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Колега това е много свободна интерпретация на историята. Българските земи са били покорени от Византия за период от около 160 години и държавата е престанала да съществува, но българите не са били роби. Много аристократи са запазили владенията си и продължили да управляват като поданици на императора. Самите братя Асен, Петър и Калоян са Търновски боляри които вдигат въстание защото императорът Исак 2 Ангел им отказва някои привилегии.
    Турското робство няма да го коментирам, но
    относно създаването на България, също е много спорно. Взета е една дата от битката при Онгъл за създаване, всъщност България е съществувала много по отдавна, след 681 и битката при Онгъл, страната получава териториално разширение на юг от река Дунав и договор, който задължава Византия да плаща данък.
  • 12 Vasik Atanasova

    8 6 Отговор
    скоро ердоган ще яде мазната опашка
  • 13 дос

    8 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    хасане що се пъниш ти не знаеш ква народнос си бе ако се мислиш за турчин много грешиш защото такива като теб когато отидат в турция ги наричат геури и то с право ти и по точно твоите предци са се потурчили от срах а пък ако искаш да си турчин отиди си турция тогава ще разбереш по добре

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ПОЛЕКА

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    Нали уж беше само ПРИСЪСТВИЕ а не РОБСТВО ?!
    КАТО ТИ ГЛЕДАМ КОМЕНТАРИТЕ НАЙ МНОГО ДА СИ ПОТОМЪК НА ОНИЯ ПРОДАЖНИЦИ КОИТО СА СИ СМЕНИЛИ ИМЕ И ВЯРА ЗА ДА СИ ЗАПАЗЯТ ПАРИТЕ И ИМОТИТЕ...
    В БЪЛГАРИЯ РОБСТВО НЯМА ОТ 1878 А В ТУРЦИЯ СЕ НА ТАМ ГИ ТЕГЛИ.
  • 16 Лупи

    5 2 Отговор
    Макрон е пълно копие на Роско Плевнята, само че не отговаря пред някой във Франция, а директно в САЩ. Ердоган, като политическа фигура е 100 пъти повече политик и държавник понеже да се опълчиш на САЩ, Израел и ЕС и да имаш териториални претенции към всички държави около теб и да ги отстояваш, да работиш по въпроса се иска мъжество и много други качества. Ердоган е гаден от наша гледна точка добре ще е да го елиминират няма спор за да се предпазим от заграбване на беззащитната ни територия, но сравнени помежду си и абстрахирайки се от нашата гледна точка единия е подставено лице на еврейски клан в САЩ, а другия диктатор издигнал се до там благодарение на усилия и качества, каквито послушника Макрон няма. Най-добре е по принцип и двамата да ги няма и в политиката да има честни и кадърни хора гледащи просперитета на държавите си, чрез честен труд, но няма как. За жалост това е утопия. Иначе и двамата са вредни за България, единия иска да си заграби територия, а другия иска да ни натика бежанци и цигани и да не излизаме извън пределите на България за да работим в Европа.

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хасан

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Лупи":

    По принцип аз съм за българо_турската дружба...и смятам че прабългари и турци са си далечни братовчеди..не смятам че българите имат славянски корени..погледни една чех и един българин..или украинец и българин...

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Историк

    2 7 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Хасане, ти разбираш от история, колкото Ердоган от демокрация! Не може да имаме общ произход, защото голяма част от турците още не са произлезли.
  • 20 Грос

    0 3 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Абе, аз в Сърбия, Словакия и Полша си говоря и се разбирам с хората без проблем, щото 80% от думите са еднакви. Какво общо имаме с такива цигани като вас тУРците, като при 500г. робство единствените думи които са ваши са - кумшия и кибрит?
  • 21 Тр.тс

    0 0 Отговор
    Абе франсе забрави ли че в Турция има както при вас съдебна система ...или за вас ее от значение,,,,
Новини по държави: