1 385 3

Добре дошли на хавайския Марс (ВИДЕО+СНИМКИ)

Приключва 8-месечният марсиански проект на НАСА при земни условия

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

След 8 месеца живот в условия на изолация на отдалечен хавайски вулкан, шестима изследователи, подкрепени от НАСА, ще напуснат своя "марсиански" купол в неделя, съобщава космическата агенция.

Тяхната първа поръчка, след като се завърнат в цивилизацията, ще бъдат пресни плодове от манго, папая, ананас и други екзотични изкушения, които растат по тези места. Както и домашно приготвени вкусни ястия от ръководителя на проекта.

В това едва ли има нещо странно, защото през изминалите осем месеца екипът се храни предимно със замразена и консервирана храна.

Екипът, съставен от четирима мъже и две жени, беше поставен под карантина в подножието на най-големия активен вулкан през месец януари. Всичките им комуникации с външния свят бяха подложени на 20-минутно закъснение. За това време пристигат сигналите от Марс до Земята.

Главната цел на експеримента бе да се установят психологическите последствия върху астронавтите от продължителна мисия в космоса в условията на изолация. Получените данни ще бъдат от голяма полза при бъдещи пилотирани полети до Червената планета. НАСА се надява да ги осъществи през 30-те години на този век.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • СЪРП И ЧУКундур
  Отговор
  1 01:27  17.09.17
  измислил го е руснака бреей
 • Ulavia
  Отговор
  2 02:35  17.09.17
  Ще си отворя един компот сега
 • незнайко
  Отговор
  3 10:10  18.09.17
  ( Тяхната първа поръчка, след като се завърнат в цивилизацията) А от Марс дали ще се завърнат !!! Полет натам до 2030г. да, но обратно кога ???

Напиши коментар:


Публикувай