647 1

Атака срещу редакцията на медия в Москва

Нападателите нарисували пречупен кръст и цифрата 88, асоциирана с нацистите, и изписали "Лента лъже"

Анатоли Стайков

Стените на сградата, в която се помещава редакцията на руското електронно издание Lenta.ru, бяха надраскани с хитлеристки символи, а през прозореца беше хвърлен коктейл "Молотов", съобщи Владимир Тодоров, главен редактор на изданието.

Нападението е станало в два часа през нощта. Неизвестни лица са проникнали в комплекса, в който се намира бизнесцентърът, където се помещава редакцията, и хвърлили коктейл "Молотов" през един от прозорците на сградата. После нарисували пречупен кръст и цифрата 88, асоциирана с нацистите, и изписали "Лента лъже". Коктейлът "Молотов" е предизвикал пожар, но той бил бързо потушен и няма жертви и щети, каза Тодоров.

Според главния редактор на руския сайт нападателите са крайнодесни активисти, които не харесали някои от статиите на изданието.

Неотдавна то писа за сътрудничеството на Хитлер със Сталин през Втората световна война - тема табу в Русия, както и статии за продажбата на оръжия между руски неонацисти и ултранационалистическия батальон "Азов", сражаващ се в Източна Украйна.

Lenta.ru е смятана за една от медиите, одобрявани от Кремъл. Тя е част от групата "Рамблер и Ко" на руския милиардер Александър Мамут. През 2014 г. конфликт между собственикът на изданието и редакцията, възприемана тогава като прекалено критична към Кремъл, приключи с напускането на много журналисти, които създадоха друго онлайн издание - "Медуза", базирано в Латвия.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 20:49  29.09.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай