Last news in Fakti

9 Октомври, 2017 07:30 2 250 3

9 октомври 1934 г. Атентатът в Марсилия

  • марсилия-
  • атентат-
  • владо черноземски

Екзекуцията на югославския крал Александър І, осъществена в Марсилия от Владо Черноземски, без съмнение се нарежда сред най-големите атентати в световната история на ХХ в.

Кралят отдавна е осъден на смърт от ВМРО заради насилствената сърбизация на българите в Македония, а в конкретното убийство се действа съвместно с крайно - дясното хърватско освободително движение на усташите. На 9 октомври 1934 г. Александър І пристига на официално посещение във Франция. Десетки хиляди жители на Марсилия са изпълнили улиците. В колата на монарха е и френският външен министър Луи Барту.

В 16.20 ч. Черноземски изскача от тълпата, промушва се между двама полицаи и стреля от упор в крал Александър и спътниците му. След това опитва да се самоубие, но е заловен. В осем вечерта обаче издъхва от раните си, получени от френските полицаи. Югославският крал умира след няколко минути, а министър Барту - няколко дни по-късно.

Убитият атентатор е погребан тайно в запечатан ковчег в гробището „Св. Петър".

Владо Черноземски е псевдонимът на Величко Димитров Керин. Той е известен и с името Владо Шофьора. Роден е на 26 октомври 1897 г. в с. Каменица, днес квартал на Велинград, Пазарджишко. Участва в Първата световна война (1915-1918) в автомобилните части на действаща армия. Става член на ВМРО през 1922 г. Една от първите акции, в която участва, е Кюстендилската акция на ВМРО, когато четите на Панчо Михайлов и Иван Бърльо окупират Кюстендил.

На 15 февруари 1930 г. на среща в Люцерн е постигната договореност между ВМРО в лицето на Иван Михайлов и хърватската революционна организация Усташа в лицето на нейния водач д-р Анте Павелич да бъде ликвидиран югославският крал Александър Караджорджевич. От българска страна на разговорите присъстват Иван Михайлов, Симеон Евтимов и Тома Карайовов, а от хърватска - д-р Анте Павелич и Август Кошутич. Предложението да бъде ликвидиран крал Александър е на Павелич. След продължителна подготовка е избран точния човек.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВМОРО

    19 3 Отговор
    Свобода или смърт юнашка!
  • 2 гост

    17 3 Отговор
    Преди Владо е имало още два екипа, които или се отказват, или се провалят. Владо е бил най-подходящият човек, затова е сложен като трети, краен вариант, за да е сигурно, че акцията ще успее. Преди посещението си в Марсилия крал Александър е идвал и в България, но цар Борис III изрично е помолил Иван Михайлов ако правят нещо да не е в България. Къде са такива хора сега? Няма ги, от 9.9.44 започва системното им унищожаване, за да се превърне хубавата ни страна в една кочина.

    Коментиран от #3

  • 3 РоРо

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Няма ги и по-добре да ги няма, някои тълкуват комунистите като атентатори, а това в случая какво е?! Мддааа, резонното оправдание, те го правели за България за разлика от другите...и те го правят за Златния Телец, ама миже да те лъжем какви патриоти сме...
Новини по държави: