603 8

София и Лондон заедно ще интегрират Западните Балкани

Двете страни ще работят за просперитет на Западните Балкани

Снимка: Външно министерство
Снимка: Външно министерство
Денис Джамбазов

София и Лондон препотвърдиха стратегическия характер на двустранните си отношения, включително в сферата на отбраната и сигурността, и ще работят заедно за европейска перспектива, стабилност и просперитет на Западните Балкани. За това се договориха първите дипломати на България и Обединеното кралство - Екатерина Захариева и Борис Джонсън, които разговаряха днес.

Захариева е на двудневно работно посещение в Обединеното кралство. България ще организира среща на върха за Западните Балкани през май 2018 г. по време на своето Председателство на Съвета на ЕС, а няколко месеца по-късно Лондон ще домакинства среща на страните на Берлинския процес.

Борис Джонсън дори духовито даде име на съвместните усилия на двете столици относно Западните Балкани - процесът “От София до Лондон”, съобщиха от външното ни министерство.

“Важно е не само за България, но и за Европа нашите партньори и приятели от Западните Балкани да са стабилни - заяви Захариева пред Джонсън. - Посетих пет от шестте държави, следващата седмица ще съм и в Косово. Всички са мотивирани. Моето послание към тях бе да използват момента, че пет държави, подкрепящи разширяването, ще председателстват една след друга Съвета. В същото време обаче трябва да си напишат и домашното.”

Захариева отбеляза още, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и върховният представител Федерика Могерини вече недвусмислено подкрепиха разширяването.

“Сигурен съм, че Председателството ви ще бъде много успешно. Това, което правите в Западните Балкани, е много важно за нас и ви подкрепяме. Трябва да има евроатлантическа перспектива за тези страни. Нека да координираме действията си”, призова и Борис Джонсън.

“За всяка една държава трябва да има план за присъединяване. Нашият опит показва, че хората на Балканите не искат да бъдат повече разделени. Колкото по-дълго продължава интеграционният процес, толкова повече рискове има да се увеличи демотивацията”, изтъкна Захариева.

И двете страни се обединиха, че присъединяването на страните от Западните Балкани трябва да е на базата на собствените заслуги. Междувременно те трябва да бъдат подпомогнати за подобряване на
свързаността във всички аспекти, обединиха се двамата министри.

Великобритания


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мижи да те лажем
  Отговор
  1 17:13  15.10.17
  СМЕШНИЦИ!
 • Гостенин
  Отговор
  2 17:25  15.10.17
  А на нас всичко ни е на ред.
 • Тоти
  Отговор
  3 17:25  15.10.17
  Пази Боже
 • Иво
  Отговор
  4 22:03  15.10.17
  Кой пък въведе това название - "Западни " Балкани? Няма "източни", няма ,,западни" ! ,,Балкан", Балкански п-ов ! Ех, журналя......

 • Хохи
  Отговор
  5 01:41  16.10.17
  БЪЛГАРИ СЪБУДЕТЕ СЕЕЕЕЕЕ Англия ДОЛНА, МАЗНА, АЛЧНА, ГМУСНА............. нямам думииииии
 • Тодоров
  Отговор
  6 09:11  16.10.17
  Каква стабилност и просперитет за Западните Балкани при участието на англичаните ? Вятър работа. Кога Англия е помогнала и защитила България ? Зад красиви фрази като тази "стабилност и просперитет" се крият само английски интереси. Още навремето Чърчил беше казал, "....че тази държава (България) трябва да изчезне". Изглежда спомена за Дойран още го е измъчвал. Но нашите политици толкова са изкукуригали, дори и Захариева, че за едно ръкостискане с този рус палячо (Борис Джонсън), са готови да сервилничат и ръсят всякакви недомислени изказвания. Г-жо Захариева, къде ви е националната гордост ? Дори братята сърби казаха, че кирилицата трябва да се запази и дали като вас биха тръгнали да се договарят с англичаните. Националните и християнските ни ценности трябва да са насочени в друга посока и към други държави-гаранти на християнството. Но НИКОГА АНГЛИЯ !
 • стоян георгиев
  Отговор
  7 12:18  16.10.17
  много са важни тези срещи,жалко е че не се разбира от плебса.при интеграцията на западните балкани е много важно българия да е активния играч на терен ,тва означава мноооооооого мангизи и просперитет.нека си спомним как гърците прекараха всички интеграционни проекти на българия с ес .що парите за македония ,албания,косово и сърбия да не минат през българия?там трябва да деиства българската дипломация.ако тя успее в тва начинание българия ще стане средноевропеиска страна като стандарт,щото парите и работата ще са много!
 • Патето Яки
  Отговор
  8 21:22  16.10.17
  Първо ги дифиринцираха, сеги пък ще ги интегрират а после ще им покажат корен квадратен.

Напиши коментар:


Публикувай