877 0

Главен съветник на Ердоган подаде оставка

Близък до Ердоган залезе от политическата сцена

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Шабан Дишли, главен икономически съветник на турския президент Реджеп Ердоган, подаде оставка, съобщи „Дейли Сабах“. Той беше член на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Политикът е взел това решение, защото е искал да предпази държавния глава от обвинения за отношения с гюленистите. Братът на Шабан Дишли – генерал Мехмет Дишли, е обвинен за участие в опита за военен преврат през миналата година.

Пучът беше потушен, а след него в страната бе обявено извънредно положение. Хиляди военни бяха обвинени за връзки с организацията „Фето“, а някои дори получиха доживотни присъди.

Шабан Дишли е едно от главните политически лица на партията на Ердоган. Той беше зам.-председател на партията, а по-късно беше назначен и за главен икономически съветник на президента.

В изявление Шабан Дишли благодари на Реджеп Ердоган, но добави, че коментарите на четвъртата власт за евентуалните причини за решението му не отговарят на истината и са го разтревожили.

Турция


Още по темата

 • Кметът на Анкара подаде оставка

  Кметът на Анкара подаде оставка

  Кметът на турската столица Анкара Мелих Гьокчек подаде оставка от поста си под нарастващ натиск от президента Реджеп Ердоган върху местни служители ...
  28.10.2017
  1 135
  4
 • ЕС с тежка брадва за Турция

  ЕС с тежка брадва за Турция

  В ЕС обмислят вариант за ограничаване предприсъединителните фондове за Турция, заради обвиненията срещу турското правителство за нарушаване на ...
  20.10.2017
  1 903
  9

Напиши коментар:


Публикувай