1 105 2

Македония: Провалът на ЕС на Балканите обслужва Русия

Тежки обвинения на Георге Иванов към Брюксел

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Провалът на Европейския съюз на Балканите е в интерес на Китай и Русия, каза македонският президент Георге Иванов в интервю за британския The Telegraph.

„Поради пълния си провал да се ангажира и да инвестира в региона, Европейският съюз остави отворена вратата за китайско и руско влияние на Балканите. Доскоро не виждахме руска инвестиция в Македония. Но понеже Европа се отдръпва и не изпълнява обещанията си Балканите да станат част от ЕС, призоваваме общността да дойде и да запълни празнината”, посочи Иванов.

Македонският президент посочи, че блокът е останал в мисленето си в XX век, а всичките му вътрешни конфликти му пречат да се справи с днешните предизвикателства, които включват масовата миграция и транснационалната дигитална престъпност.

Иванов говори и за неуспеха на ЕС да насочи инвестициите си в инфраструктурния коридор Изток-Запад, който свързва Средиземно и Черно море като пример за късогледство, фокусирано върху коридора Север-Юг, който свързва Гърция и Сърбия.

„Сега сме в ситуация, в която използваме китайски пари и кредити за строителство на европейки коридор, който преминава през територията на Македония. Това е парадокс. Това имам предвид като казвам, че Европа се отдръпва. Това е покана към Китай”, смята Иванов.

Президентът каза също, че продължаващото блокиране от страна на Гърция на влизането на Македония в НАТО и началото на преговори за влизане в ЕС оставят държавата в геополитическа несигурност, която характеризира изолирания подход на Европа към предизвикателствата, пред които е изправена.

Република Македония


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 10:32  06.11.17
  А добър ден, макеата пак откриха топлата вода !
 • Лилков
  Отговор
  2 12:03  06.11.17
  Китай се държи почтенно , те не се намесват в ЕС. Макар скоро да сключиха споразумение с Русия за сътрудничество на информационни агенции , явно за разпространение на фалшиви новини.

Напиши коментар:


Публикувай