1 382 22

Путин гледа на балканските държави като на пионки

Путин живее с представата, че сме в епохата на Студената война

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Руският президент Владимир Путин разглежда балканските държави като пионки в „играта” между Русия и Съединените американски щати. Това заяви пред Mkd.mk главният редактор на в. „Инсайдър” Роман Доброхотов, който получи награда за иновации в демократичния процес.

Сайтът съобщава вести от актуалната политическа, икономическа и социална ситуация в Русия и разобличава фалшивите новини в руски медии, за да могат читателите да правят разлика между достоверната информация и пропагандата.

Според Роман Доброхотов Кремъл се опитва да упражнява натиск върху държави, в които смята, че може да има влияние - това са страните от Източна Европа, Балканите и Централна Азия. В Москва смятат, че на Балканите има „мека сила”, което означава, че може да упражнява известен политически натиск срещу разширяването на НАТО и заради икономически ангажименти.

Когато Русия е заинтересована политически от някои държави, тя обикновено извършва и информационен натиск. Това е хибридна война, каквато се води в Украйна, но тук няма военни действия, както е там.

Руският журналист изтъкна, че Владимир Путин живее с представата, че още сме в епохата на Студената война и разглежда балканските държави като пионки в „играта” между Русия и САЩ.

Русия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • пикла с малки цицки
  Отговор
  1 08:56  15.11.17
  Добро утро како Пено !
 • бббббб
  Отговор
  2 09:11  15.11.17
  А,САЩ как гледат на балканите срещу Русия ?!?!?Използват балканите за реализиране на своите финансови интереси срещу Русия.
 • mediator37
  Отговор
  3 09:12  15.11.17
  Ами какви сме, пионки сме. Дребни държавици с население 2млн, 3 млн, 4 млн. 7млн (България) от които 1млн. цигани, останалите си броят стотинките, 9млн.- Гърция, затънали в борчове и разпродаващи острови и територия и те бездетни и застаряващи. Нафъндъчени са Балканите на малки недееспособни държавици, затънали икономически и пред демографски колапс, с предстоящи етнически сблъсъци.
 • georgi
  Отговор
  4 09:16  15.11.17
  Добре че го има Путин, за всичко негативно случващо се по Света той е виновен. Какви ли още измислици ще се случат по "негова" вина.

 • Пеньо
  Отговор
  5 09:17  15.11.17
  Малкият орк редовно уринира върху държавата ни, а безродниците се радват на топлият дъжд!

  Коментиран от #18

 • Справедлив
  Отговор
  6 09:22  15.11.17
  Малките държави винаги са били пионки в играта на големите-и не само на Балканите...нали точно затова развалиха бивша Югославия. Иска ми се да попитам-дали в Латинска Америка е по друг начин...или пък в Азия.??? . И как ли гледа Вашингтон на нас?--като на равноправни партньори???--айде бе...Така е било от векове-малките винаги са били разменна монета в геополитическите игри на големите.Затова големите имат сателити и държави-бушони---които първи изгарят при конфликт..Както ние сме сега в случая с НАТО...

  Коментиран от #10

 • Румяна Костова
  Отговор
  7 09:23  15.11.17
  Този руски либерален журналист да се замисли той в каква реалност живее.Хибридна война в Украйна,след като Америка официално призна,че е спретнала Майдана.А Америка с най-голямата си военна база в Косово преследва само хуманитарни интереси.А военните бази в Македония,там също се грижат за националните интереси на бедните ни комшии?!
 • ЩАЗИ
  Отговор
  8 09:28  15.11.17
  Русия се бори за пазари. Но понеже промишлените и стоки са световно известни с ниското си качество , то за тях трябва да бъдат създадени специални условия за да могат да се продават. При енергоносителите се търси монопол за да бъдат налагани 1,5 до 2 пъти по високи цени.
 • Kcaniba
  Отговор
  9 09:39  15.11.17
  Путин гледа на балканските държави като на пионки Путин живее с представата, че сме в епохата на Студената война. НО те не са пионки!! Косово и македония са най ярките държави не пионки!!! В Румъния гъмжи от амерски бази,от кого ще защитават тези армии Румъния,с кого Румъния има проблеми??? До колкотоаз знам с Унгария,поради исторически, етнически и териториални причиниис Молдова,на чиито земи Румъния има апетити!!! Не Пионки ??? Нееее!!!
 • Наблюдател
  Отговор
  10 09:47  15.11.17

  До коментар #6 от "Справедлив":

  За Югославия си много далеч от истината. Това сборище наподобяваше СССР-различни религии, култури и народности, които се мразеха взаимно. На върха един прост диктатор с простата му жена ги държеше заедно насила. Югославия бе държавата в Европа с най-много политически затворници. Беше само въпрос на време това изкуствено образувание да се саморазруши. Там омразата бе толкова силна, че не мина без кръв.
 • Барчо
  Отговор
  11 09:49  15.11.17
  Путин нещо го докарвате като абориген, който не знае къде се намира ли???? Хибридна и всякаква война водят краварите срещу руснаците. Сега и с олимпиадата!!! Това си е точно хибридна война. Превърнаха олимпийското движение не в спорт за мир, а в сегмент за манипулация. Навремето когато имахме невероятни спортни бази, младежки масов спорт и т.н. бяхме свидетели за българските успехи на олимпиадите. Нашите състезатели се връщаха с доста медали и бяхме на чело. Същите тези, които сега ебават руските състезатели го направиха тогава с нашите борци и то незасужено. Всички приемат разрешени и забранени вещества. Когато някой не е изгоден и се вадят определените проби. Всъщност предполагам ако се извадят пробите на всички състезатели по света ще и се отнемат и няма да има кой да се състезава.
 • onq s konq
  Отговор
  12 09:51  15.11.17
  По-добре сита пионка на богат господар,отколкото гладна пионка на беден.И не забравяйте-ОСВЕН СИБИРСКИ СТУД ИМА И СИБИРСКИ ГЛАД!

  Коментиран от #16

 • 681 БЪЛГАРИЯ
  Отговор
  13 10:26  15.11.17
  Пионки АМА Заплатите и пенсиите в Еврпа как са тавариши Путин А??? Минималната заплата в Русия е 115 евро и в момента курса на долара е 60 рубли а за 1 евро е 70 рубли А добър ден ? Нека да са пионки !!!
 • Morgoth
  Отговор
  14 10:37  15.11.17
  Печалната истина е, че сме точно такива и за Русия и за САЩ. Студената война свърши, но конкуренцията за световно господство не е.
 • Захарова е траверс
  Отговор
  15 11:12  15.11.17
  През 1968 г. във Великобритания се продава Москвич 408 на цена 657 паунда или по тогавашния курс 1576 лв. А в България същата кола ,същата година е с цена 4200 лв. Нещо да измъцате за "братушките " ???
 • 16 11:31  15.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • уточнение
  Отговор
  17 11:38  15.11.17
  Това не е "игра", това е Война. Война - хибридна, многопластова, безкомпромисна, отечествена за тях. И ние не сме пионки, а пешки.
 • ПКК
  Отговор
  18 11:40  15.11.17

  До коментар #5 от "Пеньо":

  БЕЗРОДНИК СИ ТИ.

 • юрист
  Отговор
  19 11:53  15.11.17
  Абсолютно вярно, независимо , че руските тролове сега ще писнат- ааа, не е вярно, това е измислица на сащ! “...Публикувано във факти.бг: Когато Русия е заинтересована политически от някои държави, тя обикновено извършва и информационен натиск....“ И това е абсолютно вярно, независимо, че руските тролове твърдят- ама русия е огромна и хич не й дреме за България, която русия можела да превземе за 8 часа... Като на русия не й дреме за България, чий го държат в бг. мейнстрийм руските държавни тролове; защо в България се води руска информационна война, защо руските тролове пропагандират България да излезе от НАТО, след като България ОТ ЧЕТИРИНАДЕСЕТ / 14/ ГОДИНИ е член на НАТО- не от 6 месеца, например?
 • Олигарха
  Отговор
  20 11:58  15.11.17
  А САЩ гледа на балканските държави, като на равноправни партньори :) Те си дават природните ресурси и парите за нискокачествени стоки с ГМО, а в замяна получават потупване по рамото и едно голямо "Браво"!
 • 21 12:35  15.11.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Путин
  Отговор
  22 13:07  15.11.17
  Каква стана, човек да не реши да поиграе шах!

Напиши коментар:


Публикувай