553 0

Оспорвани избори в Хондурас (СНИМКИ)

Снимки: АР/БТА
Снимки: АР/БТА
Милена Богданова

Днес в Хондурас се провеждат президентски избори. Близо 6 милиона граждани могат да преизберат сегашният президент на страната Хуан Орландо Ернандес. Вотът обаче се оспорват от опозиционни сили, защото конституцията не го позволява. Според нея лице, което един път е било президент, не може да бъде избрано повторно на този пост, пояснява в свои материал ВВС.

Представители на дясната Национална партия, обаче смятат, че ако Върховният съд на страната реши, това може да се случи.

Изборите са много важни за Хондурас. Това е страната в Централна Америка, която е силно дестабилизирана от наличието на банди и е в ТОП 5 на класацията на най-много извършени убийства на глава от населението. На фона на тази картина политически пререкания биха довели до държавен преврат, подобен на този от 2009 г., предупреждават анализатори.

Освен 49-годишният Хуан Орландо Ернандес, в надпреварата за президент участват още журналистът Салвадор Насрала, който е на 64 години и е нов в политическите среди, както и 50-годишният Луис Селая от Либералната партия, който е 15-тото от общо 17-те деца в семейството.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай