989 2

Тайни врагове ни дебнат от елхата

Учени предупредиха, че 25 000 буболечки ни казват "Весела Коледа" от празничното дърво

Анатоли Стайков

За Коледа украсяваме елхата с играчки и лампички, вдъхваме й живот, но дори без всички тези накити, може да открием неподозирани неща по нея, пише в. Daily Mirror. Попитайте 25 000-те буболечки, които живеят там.

Изследователи откриха, че множество въшки, акари, молци и паяци се спотайват в коледните дървета, спейки зимен сън. Поне докато не внесем елхата от студеното време навън в топлия си дом.

Буболечките спят зимен сън и обикновено изчистват телата си от течности и стават напълно неактивни, казаха специалисти от университетския музей в Берген, Норвегия. След като почувстват топлината и се събудят от светлините, насекомите мислят, че е настъпила пролетта и се връщат към активния начин на живот.

Ако направим опит, като енергично изтупаме елхата върху бяла покривка, след празниците, ще намерим голям брой малки буболечки. Те могат да бъдат проблем само ако някой в дома има алергия.

Ако искате да избегнете тези нашественици, избирайте дръвчета, расли в околността, с твърда дървесина, тъй като те имат ограничена фауна, съветват учените. В никакъв случай обаче не се опитвайте да се борите с насекомите по елхата, защото това ще я увреди. Просто приемете, че, подобно на саксийните растения в дома, които приютяват мушици, в коледното дърво също живеят буболечки.

Норвегия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кака Гинка
  Отговор
  1 13:34  29.11.17
  Е,моята елха е изкуствена,значи буболечките,които живеят в нея също са изкуствени - отдъхнах си!
 • The TRAPPER
  Отговор
  2 14:33  30.11.17
  Как ще са 25 000 ? Аз лично ги преброих - 22 000 са .

Напиши коментар:


Публикувай