920 1

Японският император ще абдикира през...

Край на една ера в Япония

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Японският император Акихито ще се оттегли през месец април 2019 година, с което ще се сложи край на една императорска епоха в азиатската страна, съобщи Би Би Си.

Министър-председателят Шиндзо Абе обяви месеца на абдикирането на 83-годишния Акихито, който ще бъде сменен от своя престолонаследник Нарухито.

Акихито в момента е единственият монарх в света с титлата император. Неговата абдикация беше потвърдена още през месец юли 2016 година, а за причина бе посочено здравословното му състояние и невъзможността да изпълнява своите задължения.

В столицата Токио беше проведено заседание на специалния съвет по въпроса за абдикирането на монарха, в което участва и премиерът. През миналата година императорът изрази в обръщение към нацията желанието си да се откаже от престола заради преклонната си възраст. Акихито е представител на една от най-старите монархии в света.

Световните агенции припомнят, че ролята на императора е по-скоро церемониална. Той няма политическа власт. Повечето японци подкрепят решението му да абдикира от поста.

Япония


Още по темата

 • Японският император ще абдикира

  Японският император ще абдикира

  Японският император Акихито заяви, че ще абдикира. Причина са здравословни проблеми, съобщи Би Би Си. 82-годишният Акихито е 125-ият поред ...
  13.07.2016
  1 644
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • пак ли
  Отговор
  1 14:15  01.12.17
  ще абдикира през оная работа...

Напиши коментар:


Публикувай