Last news in Fakti

8 Януари, 2012 19:50 820 2

Ислямистките партии с мнозинство в египетския парламент

  • египет-
  • ислямисти-
  • избори

Политическите партии с ислямистка насоченост получават две трети от местата в долната камара на египетския парламент след приключването на първите парламентарни избори след падането на Хосни Мубарак, предават чужди медии.

По данни, изнесени от Висшата избирателна комисия, на изборите получава преднина забраненото по времето на  Мубарак движение „Мюсюлмански братя”-„Партия на свободата и справедливостта”. То получава 204 от 498-те места в парламента.

По-консервативната салафитска партия „Ан-Нур” ще има 110 депутати. При това двете политически сили имат всички шансове да подобрят резултатите си при повторно гласуване по едномандатни окръзи.

Трето и четвърто място съответно заемат либералната партия „Вафд” и блокът от светски партии „Ал-Кутла".

Според египетски средства за информация не е изключено по-умерената „Партия на свободата и справедливостта" да се стреми да направи коалиция с либерално-демократичните сили в парламента и да се дистанцира от салафитската партия „Ан-Нур".

Изборите в Египет преминават на три етапа, всеки от който е на два тура. Вторият тур на третия етап ще се състои на 10-11 януари в 9 египетски провинции. Окончателните резултати ще станат ясни на 13 януари, а на 29 януари трябва да стартират изборите в Горната камара - Консултативният съвет.

Депутатите от 2-те камари в парламента трябва да сформират конституционна комисия от 100 души, които да разработят основния закон на страната. Проектът на конституцията ще бъде предложен за гласуване на референдум. След приемането на новата конституция ще се произведат президентски избори.

Окончателното предаване на властта в страната от военните на гражданското ръководство ще стане не по-късно от 30 юни тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    АЛЛЛАХ АКБАР
  • 2 кольо

    0 0 Отговор
    всички бургии в арабския свят ще имат ислямистки правителства до 2 3 години.после ще стане страшно.