Last news in Fakti

10 Януари, 2012 09:41 967 0

В Либия се „роди“ ислямистка партия

  • либия-
  • ислямистка партия

ПРР се ангажира с принципите на шириата

Либийски учени основаха първата в историята на страната законна ислямистка партия. Нейната цел ще бъде да възстанови страната, уповавайки се на шариата, съобщиха в комюнике от новото политическо движение.

Партията за реформи и развитие (ПРР) е "ислямистка партия, ангажирана с принципите на ислямския шариат. Нашите цели са националното единство и създаването на съвременна, цивилизована и развита либийска държава, която не изключва и не маргинализира никого", гласи още комюникето на движението.

Партията за реформи и развитие (ПРР) бе учредена в източния град Бенгази. Неин председател ще бъде членът на "Мюсюлманското братство" Халид ал Вершефани. Въпреки че на тържественото откриване присъстваха редица членове на Братството, от движението настояха, че "не зависят от нито една партия".

Новината за създаването на първата ислямистка партия в страната дойде броени дни след като бе отменен датиращ от 1972 г. закон, забраняващ политическите организации. Либийските власти, които твърдят, че се придържат към умерена форма на исляма, набират сила на политическата сцена след свалянето на режима на Муамар Кадафи през август миналата година.

За друг проблем в Либия - интегрирането на бивши революционни бойци в цивилния живот, ще се грижи специален комитет, който получава субсидия от 8 млрд. долара, съобщи либийски представител, цитиран от Асошиейтед прес.

Хиляди цивилни взеха оръжие срещу режима на Муамар Кадафи, след като протестите прераснаха в насилие през февруари миналата година. Разоръжаването на бойните отряди е ключово предизвикателство пред новите лидери, които взеха властта през август.

Председателят на Комитета по въпросите на бойците Мустафа ас Сагизли заяви, че парите ще бъдат похарчени за финансиране на програми като обучение по чужд език и компютър и отпускане на микрокредити за започване на малък бизнес.

Сагизли заяви пред репортери днес, че очаква 200 хил. бойци да се запишат в програмите на комитета. Много от онези, които преминат обучението, може да бъдат взети и на държавна работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА