1 154 11

Американски оръжия за сирийската опозиция отиват при "Ислямска държава"

Близо 90 процента от оръжията и амунициите, използвани от ИД в Сирия и Ирак, са произведени в Китай, Русия и източноевропейски страни

Американски оръжия за сирийската опозиция отиват при "Ислямска държава"
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Оръжия, осигурени от САЩ и Саудитска Арабия за сирийската опозиция често свършват в ръцете на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), предаде Reuters, позовавайки се на организацията за контрол на оръжията CAR.

Повечето оръжия на ИД са плячкосани от иракската или сирийската армия, но някои първоначално са били предназначени от други страни, най-вече САЩ и Саудитска Арабия, за опозиционните групи, сражаващи се с президента Башар Асад, посочва СAR.

Организацията е документирала поне 12 случая на оръжия, купени от САЩ, които се оказват в ръцете на джихадистите - превзети на бойното поле или придобити чрез променливите алианси в сирийската опозиция. Много от тези единици след това се оказват в Ирак.

В един от случаите бойците на ИД в Ирак само за два месеца са сложили ръка на насочвана противотанкова ракета, която САЩ са купили от европейска страна и са предали на сирийска опозиционна група. Всички тези оръжия са произведени от европейски държави и в повечето случаи САЩ са нарушили договорни клаузи, забраняващи трансфери, предавайки ги на въоръжени групи в Сирия.

CAR е проследила множество единици, използвани от ИД до износа им от България за Саудитска Арабия, което също попада в обхвата на клаузи, забраняващи трансферите, които би трябвало да попречат на доставките им за воюващите в Сирия страни.

Близо 90 процента от оръжията и амунициите, използвани от ИД в Сирия и Ирак, са произведени в Китай, Русия и източноевропейски страни, като само износът на Китай и Русия е над 50%, посочва организацията.

Ирак


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 10:38  15.12.17
  Верно ли бе!!!! Не вервам братя!!!!! Путин е виновен!! Това е руска партенка!!! Ахахахахахахахахахахах
 • Антисоросоид
  Отговор
  2 10:44  15.12.17
  Нищо ново. Опозиция и ИД са едно и също.

  Коментиран от #4

 • Реалист
  Отговор
  3 10:46  15.12.17
  Публикувано във факти.бг: само износът на Китай и Русия е над 50% Ето затова ушанките ревяха че намерили българско оръжие в Сирия - опитаха се съвсем да затворят оръжейните ни заводи. Не е тайна че произведените в България калашници бяха с по-добри показатели от тея на орките.
 • Kcaniba
  Отговор
  4 10:47  15.12.17

  До коментар #2 от "Антисоросоид":

  Абсолютно да!! Другото е амерски ушанки!! Тези, тъмнозелените са ислямисти, зелените - опозиция, а светлозелените - умерена опозиция!!! Да умреш от смех и прерязано гърло!!!

 • Morgoth
  Отговор
  5 11:00  15.12.17
  Добро утро. Не само оръжията, но и много от обучените от САЩ "умерени опозиционери" се присъединиха към ИД>
 • Интерес български
  Отговор
  6 11:02  15.12.17
  България за 2017 е продала оръжие и боеприпаси за близо 1 милиард долара. Нещо ,което не ни се е случвало от години-даже точно в такива обеми -никога. Има поръчка от Румъния за около 34 мил. ,но голямата част е купено от американците за Сирийската опозиция. Ама попадало и в ИДИЛ , а руското не попада ли . Само при Палмира ИДИЛ плениха към 60 танка и десетки тонове боеприпаси. Българският интерес е да продаваме оръжие , руснаците крякат за да продават те.
 • Различен
  Отговор
  7 11:07  15.12.17
  Очаквам да бъдат наложени санкции на ФАЩ, за незаконна и неправомерна продажба на оръжия! АлооооУ ООН къде спиш, или всички сте подлоги на ФАЩ?? Ми тогава, какъв е смисъла от съществуването Ви??
 • Kcaniba
  Отговор
  8 11:12  15.12.17
  Русия е заплаха за националната сигурност на България!

  Коментиран от #10

 • гост
  Отговор
  9 12:30  15.12.17
  Те си ги създадоха и те си ги въоръжават..Повече от нормално и логично е за трезвомислещите хора...

  Коментиран от #11

 • доктор
  Отговор
  10 12:50  15.12.17

  До коментар #8 от "Kcaniba":

  А ти си радост за всеки психиатър!
 • Нико
  Отговор
  11 13:17  15.12.17

  До коментар #9 от "гост":

  Без да искам цъкнах минус. Плюс исках. Напълно подкрепям коментара

Напиши коментар:


Публикувай