1 800 17

Вашингтон: Стената на плача остава в Израел

Подобна позиция заплашва да разпали още повече напрежението в региона

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

САЩ предвиждат Стената на плача в Източен Ерусалим да остане в Израел в съответствие с евентуалното мирно споразумение с палестинците. Това заяви високопоставен представител на правителството на президента Доналд Тръмп, цитиран от Reuters.

Агенцията отбелязва, че това изказване заплашва да разпали още повече напрежението, което и без това е силно сред палестинците и арабския свят като цяло заради решението на Тръмп да признае цял Ерусалим за столица на Израел.

"Не можем да си представим ситуация, при която Стената на плача да не е част от Израел", каза въпросният източник, пожелал анонимност, преди посещението на вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в региона следващата седмица.

Стената на плача, остатъците от западната стена на Втория храм в Ерусалим, е свещено място за последователите на юдаизма. Тя се намира на място в града, което е точка на религиозно напрежение между евреите и мюсюлманите. Първите го наричат Храмовия хълм, а вторите - Благородното светилище.

Представителят на Вашингтон коментира, че Тръмп е доказал с признаването на Ерусалим за столица на Израел, че държи на думата си, и настоя, че президентът е ангажиран с постигането на мир.

"Очаквахме гневните реакции, но ще продължим да работим здраво по нашия план. . . Разбираме, че палестинците може да имат нужда от малък период на отрезвяване, но няма проблем. . . Така че ние ще сме готови, когато палестинците станат готови да възобновят преговорите, но междувременно ни чака много работа", каза представителят на американското правителство.

САЩ


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бесен Язовец
  Отговор
  1 08:32  16.12.17
  Браво бат Дончо, стената на плача си е наша, еврейска и чалмите нямат работа там !

  Коментиран от #2

 • Гошо хубавеца
  Отговор
  2 08:40  16.12.17

  До коментар #1 от "Бесен Язовец":

  Аз не мога да разбера защо се говори само за чалми и сапуни ,а християните оставаме на заден план все пак там е и Божи гроб ,а ти ходи си разбий язовската глава в тъпия ви зид!!!

  Коментиран от #3, #7

 • Бесен Язовец
  Отговор
  3 08:54  16.12.17

  До коментар #2 от "Гошо хубавеца":

  Ако трябва и ще си я разбия, но зида винаги си е бил наш и ще бъде ! А ти недей така да обиждаш, аз не съм написал нищо против твоята религия, виж иначе, чалмите не са ми по нрава !
 • Боримир
  Отговор
  4 09:29  16.12.17
  Голяма работа няма що.Разправии за един голям камък.Тия хептен са се побъркали.Да вземат и да го преместат тоя камък или да го натрошат с един къртач и да се приключва.

  Коментиран от #8


 • ha ha ha
  Отговор
  5 09:39  16.12.17
  Дядката си мисли, че палестинците ще клекнат, ама нъцки! Ще духате супата по-всички параграфи!
 • село
  Отговор
  6 09:58  16.12.17
  Една атомна бомба в тоя град и да се свършва хилядолетния спор
 • впечатлен
  Отговор
  7 10:01  16.12.17

  До коментар #2 от "Гошо хубавеца":

  Не се изненадвам от вулгарните тъпи и невежи коментари. За въпросния "язовец" светът се дели на чалми и сапуни, това е научил през живота си. Ужасяващото е, че подобни на него под път и над път в нещастната ни държава! Йерусалим е свещен исторически библейски град, арабите са се заселили там в момент, когато е бил незащитен. Когато посетиш този град, нещата ти стават ясни, това е град с атмосфера, с духовност. Обявяването му за столица на Израел никак не означава, че джамиите са застрашени., защото евреите са културен и толерантен народ. За разлика от мързеливите и подли араби.
 • отговор
  Отговор
  8 10:07  16.12.17

  До коментар #4 от "Боримир":

  Абе хора, що се хабите да пишете глупости, като нищо не ви е ясно!? Какъв камък бе, това е вековна стена, изградена с труд и благоговение, за израелците тя е връзка с Бога. Хайде да вземете да попрочетете нещо и тогава да пишете тъпотии! Защото българското невежество и простащина са най-нахалните на света. Простакът е забогатял, отглежда нещастни животни, коли ги, за него духовността не съществува, пияна мутра, олигавена и самодоволна! И ревем, че изчезваме! Ако е така, това се случва по Волята Божия!

  Коментиран от #9, #12

 • един
  Отговор
  9 10:15  16.12.17

  До коментар #8 от "отговор":

  Тия не се ли кланят на змията, не на Бог?
 • касапина
  Отговор
  10 10:35  16.12.17
  Израел ще изчисти всичко мюсюлско то светия град

  Коментиран от #13

 • Бесен Язовец
  Отговор
  11 10:40  16.12.17
  Прървобитните се карат за разни богове и зидарийки от преди 3000 г. Кукава история
 • 12 10:59  16.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • колко си прост
  Отговор
  13 11:49  16.12.17

  До коментар #10 от "касапина":

  Точно така... унищожихме друхите животински видове, защото имаме право само ние да съществуваме, сега е ред и на хората :D

 • некойси
  Отговор
  14 12:01  16.12.17
  Позицията на щатие върху какво се основава? Какво общо имат с израел, освен че американския данъкоплатец издържа евреите и военно-промишления комплекс ги въоръжава до зъби?
 • Учуден
  Отговор
  15 15:00  16.12.17
  Не мога да разбера защо винаги е-"Саймън казва"? Един път Саймън казва нищо, че има резолюция на ООН за този град. Друг път Саймън казва и си ходи където иска, дори без да има резолюция на ООН! Саймън казва това, Саймън казва онова!
 • палестина
  Отговор
  16 17:31  16.12.17
  ако искат еврогейците да нямат бежанци да си приберат мръсните чифути в европата и да се върнат беженците по държавите...Че тая еврогейска цивилизация ги натресе в палестина и никога няма да има мир.
 • ВМРО
  Отговор
  17 17:43  16.12.17
  англичаните да им бяха дали територия далече от европа.евреите са като циганите скитащо племе и никога са нямали държава.Все едно да направят циганска държава на чужда територия.

Напиши коментар:


Публикувай