1 389 4

Тръмп: Китай е наш противник

Стопанинът на Белия дом ще определи Пекин като конкурент на Вашингтон в реч за отбраната

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще произнесе реч, в която ще очертае нова стратегия за национална сигурност, отговаряща на неговата политика "Америка на първо място" и ще заяви ясно, че Китай е конкурент, предаде Reuters, цитирайки високопоставени представители на Белия дом.

Тръмп е отправял похвали към китайския президент Си Дзинпин, искайки от Пекин да промени търговските си практики и да увеличи натиска над Пхенян за ядрената му програма.

Стратегията за национална сигурност, която ще изложи американският президент, не трябва да се смята за опит за сдържане на Китай, а да представи трезв поглед върху предизвикателствата, които той представлява, добавиха представителите.

Възможно е стратегията, която все още се изработва, да отмени и изявлението на предишния президент на САЩ Барак Обама, че климатичните промени са заплаха за сигурността.

Очаква се Тръмп да изложи външнополитическите си приоритети и да подчертае ангажимента си към политики като подсилване на американската армия, борбата с ислямистките екстремисти и промяна на търговските отношения, целяща повишаване на конкурентоспособността на САЩ.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Зъл
  Отговор
  1 13:09  17.12.17
  Доналд Дък да си трайка, че чичо Си да не го привика на червения килим, да му напляска д....то на това вироглаво момче.
 • Гост
  Отговор
  2 13:21  17.12.17
  Абе тези вътрешни проблеми нямат ли та само за външна политика мислят и говорят непрекъснато глупости да си се гледат и да млъкнат най накрая
 • Glog
  Отговор
  3 15:52  17.12.17
  Това изобщо не е новина, макар Тръмп да се опита да привлече Китай и да го насочи срещу Русия. Естествено, не успя, защото китайските политици нямат нищо общо с българските, не търсят поводи да бъдат потупани насърчително по рамото от НАЧАЛНИЦИТЕ и защитават интересите на управляваната от тях държава. Така, както правят всички нормални политици на света. Така че политиците на Русия и на Китай няма как да бъдат съюзници на САЩ или на ЕС. Те са техни политически противници, в най-добрия случай -- конкуренти!
 • пурко
  Отговор
  4 17:53  17.12.17
  Абе тия ще настъпят греблото, ама лошото е ,че всички ще го отнесем

Напиши коментар:


Публикувай