1 159 0

Тайван обмисля нов Закон за имиграцията

Целта на страната е да привлече чуждестранни таланти

Виолина Цветанова

Правителството на Република Китай обмисля създаването на нов специален закон за имиграцията, който цели да се справи с недостига на работна ръка в страната. Това заявиха от Националния съвет за развитие.

Законодателната власт в Тайван се стреми да изчисти всички недостатъци в съществуващите закони, за да създаде по-добри и адекватни условия на живот и труд в страната, съобразени със съвременната реалност. По този начин ще се насърчи и изграждането на една по-приятелска среда за имигрантите и ще се привлекат таланти от международната общност в страната.

През 1999 г. влиза в сила сегашният Закон за имиграцията, целящ да контролира влизането и излизането от страната и да защитава националната сигурност. Съветът за развитие обаче заяви, че последният на отговаря на сегашните политически и социално-икономически нужди на страната.

По време на годишната пресконференция на кабинета, премиерът заяви, че Тайван се нуждае от специална имиграционна политика, с чието формулиране правителството планира да се заеме през 2018 г.

Позовавайки се на официалните статистически данни, Националният съвет за развитие посочи, че работещото население на Република Китай намалява със сериозни темпове, достигайки 17.37 млн. през 2015 г., а се очаква до 2030 г. да е 15.6 млн.

Ситуацията се усложнява и от международните миграционни тенденции. Голям процент от местните таланти избират да градят кариери извън границите на страната. По отношение на чужденците, работещи в Тайван, повече от 620 000 са служители на най-ниското стъпало в йерархията, а едва 31 000 са професионалисти.Напиши коментар:


Публикувай