955 3

Откриват реставрираната българска църква „Свети Стефан“ в Истанбул

Снимка: БТА/АП
Снимка: БТА/АП
Венцислав Михайлов

Министър-председателят Бойко Борисов ще открие реставрирания български православен храм „Свети Стефан“ в Истанбул. На официалната церемония ще присъства и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

В официалната делегация, придружаваща премиера Бойко Борисов, са Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Поражанов и депутати.

Българската желязна църква „Св. Стефан” в Истанбул, е един от най-значимите български паметници на архитектурата и културата. Тя е осветена на 8 септември 1898 година от Екзарх Йосиф. Уникалната постройка от метал, проектирана от арменския архитект Ховсеп Азнавур, е била изработена в Австрия от металургичната фирма "Вагнер", а елементите на конструкцията са пренесени с железница и са тежали около 500 тона. Били са сглобени на място. Дължината на църквата е 32,50 метра, а ширината - 12,50 метра.

Основните строително-ремонтни и реставрационни дейности започнаха през 2011 г., след получаване на разрешение от турската държава, предвид факта, че църквата е исторически паметник, част от културно –историческото наследство на страната. Храмът бе затворен за богослужение поради сериозни проблеми в носещата конструкция, вследствие на корозия.

За реставрацията са вложени общо около 16 млн. турски лири /приблизително 3,5 млн. евро/, от които България е предоставила целево два транша за 200 000 и 190 000 евро. Отделно от това от 1992 г. българската държава ежегодно отделя средства чрез бюджета на Министерството на външните работи за издръжка на Българската православна църковна община в Истанбул. От 2009 г. тази сума е 50 000 евро годишно.

Турция


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дядо Стефчо
  Отговор
  1 08:05  07.01.18
  Добре,че турците ни оправиха църквата,че нашите политици(антихристи)за такива каузи пари никога....
 • Хасан
  Отговор
  2 09:48  07.01.18
  Това е толерантност,това е уважение към религия,култура,паметници и история! Браво на Турция! Засрамете се българите националфашисти ...
 • Юбряяяяяя
  Отговор
  3 09:29  09.01.18
  Откриват... в замяна ва 20 турски джамии!

Напиши коментар:


Публикувай