644 0

Анкара към Атина: Искаме си бегълците

Турция държи на екстрадицията на осемте избягали военни от съседна Гърция 

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Анкара очаква осемте турски военни да бъдат екстрадирани от Анкара "възможно най-скоро", заяви турският вицепремиер и правителствен говорител Бекир Боздаг, цитиран от гръцкото издание Нюз.ин.

Боздаг приветства решението на Апелативния съд в Атина временно да замрази предоставянето на убежище на един от турските военни, избягал в Гърция с останалите седем свои колеги след неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г.

Съдът взе това решение, след като гръцкото правителство поиска замразяване на бежанския статут, предоставен на военния на 29 декември от независима комисия по предоставянето на убежище.

Същата комисия отхвърли молбите за убежище на останалите седем турски военнослужещи.

Турция настоява за екстрадицията на военните, които разглежда като изменници. Бекир Боздаг направи това изявление след заседание на турското правителство, като даде да се разбере, че Анкара не възнамерява да отстъпи от своето искане за екстрадиция на осемте военни, въпреки решението на съда.

Нюз.ин смята, че изказването на Боздаг представлява косвено отхвърляне на лансираната преди дни идея от гръцкия правосъден министър Ставрос Кондонис за съдебен процес в Гърция, а не за екстрадиция на осемте турски военни.

Турция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай