Last news in Fakti

15 Януари, 2012 13:42 1 237 0

Масови арести в Косово при блокада на сръбски стоки

  • косово-
  • сърбия-
  • протест

Полицията в Косово арестува над 140 души при сблъсъци след протест на сръбската граница, предаде Би Би Си. Недоволните отишли, за да спрат трафика от Сърбия, която не признава независимостта на Косово, обявена през 2008 година.

Протестната акция бе организирана от партия "Самоопределение", която е твърд противник на контактите със Събрия. Тя доведе около 2000 свои симпатизанти с коли и автобуси. Някой бяха спрени преди да стигнат до двата гранични пункта със Сърбия.

Косовската полиция използва сълзотворен газ, водно оръжие и палки, за да разпръсне демонстранти, искащи търговско ембарго на сръбските стоки. Те охвръщаха с камъни.

Лидерът на партията Албин Курти заяви пред демонстрантите, че не разбира защо полицията гони протестиращите, вместо да спре сръбските стоки. „Сърбия е враг на Косово и мотото ни е „Сърбия няма да мине”, заяви той. Арестуван е и депутат от партията.

Правителството реагира с позиция, която призовава партията да се въздържа от употребата на насилие и опитите на наруши свободното право на придвижване, гарантирано от косовската конституция.

Полицейското присъствие по сръбската граница остава засилено.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА