879 3

Папата: Срамувам се от педофилията в католическата църква (СНИМКИ)

Франциск изрази своята болка от последния скандал в Чили

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Папа Франциск изрази в Сантяго своята болка и срам от случаите на педофилия от свещеници от католическата църква в Чили, предаде Reuters.

"Не мога да не изразя болката и срама, които изпитвам от непоправимата злина, сторена на деца от свещеници на Църквата", каза папата в реч в Сантяго пред представители на чилийските власти.

"Трябва да се иска прошка и енергично да се подкрепят жертвите, но същевременно да се ангажираме това да не се повтаря", добави той.

Според американска НПО през последните години са подадени сигнали за сексуални посегателства срещу близо 80 свещеници в Чили.

През април 2011 г. католическата църква в Чили официално поиска прошка за всички случаи на сексуални посегателства над деца, извършени от нейни представители и за липсата си на реакция към жалбите.

Папа Франциск призова още да се спазват правата и културата на туземните народи.

Трябва да се вслушваме в туземните народи, които "често са забравени и чиито права трябва да бъдат взети предвид, а културата им да бъде защитена, за да не се загуби част от идентичността и богатството на тази нация", призова папата.

"Етническият, културният и историческият плурализъм изисква да бъде опазен от всякакъв опит за разделение или господство", каза папата.

"Мъдростта на туземните народи може да е голям принос" за защитата на околната среда на планетата, изтъкна Франциск.

Чили


Още по темата

 • Папата: Бежанците са хора

  Папата: Бежанците са хора

  Папа Франциск призова за спиране на несправедливото отношение към бежанците, търсещи убежище, предаде италианската агенция АНСА. Главата на ...
  8.01.2018
  1 021
  14
 • Папа Франциск покани бездомници на цирк

  Папа Франциск покани бездомници на цирк

  Папа Франциск отправи покана за безплатно цирково представление на бездомници, бежанци и крайно нуждаещи се, съобщи ТАСС. Представление ще бъде ...
  10.01.2018
  767
  9
 • Папата се страхува от ядрена война

  Папата се страхува от ядрена война

  Папа Франциск каза пред репортери по време на полета си до Чили, че се страхува от започването на ядрена война, предаде агенция АНСА. За първи път от ...
  15.01.2018
  952
  0
 • Папата: Много хора трябва да се срамуват (СНИМКИ)

  Папата: Много хора трябва да се срамуват (СНИМКИ)

  Папа Франциск призова хората, включително служителите на Църквата, да преоткрият способността да изпитват срам заради ролята си в световните злини, ...
  31.03.2018
  1 078
  1
 • Папа Франциск наказа двама епископи – педофили

  Папа Франциск наказа двама епископи – педофили

  Папа Франциск лиши още двама чилийски епископи от духовен сан във връзка с разследваните случаи на педофилия в католическата църква в страната, ...
  13.10.2018
  1 287
  12

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Azazaz
  Отговор
  1 16:56  16.01.18
  Обяви педофилите за четвърти пол и няма да се срамуваш. Дори и права щ е имат да си правят каквото им е кеф и ако някой им откаже е дискриминация.
 • Баче Кико
  Отговор
  2 17:46  16.01.18
  Лъже,от нищо не ги е срам!

  Коментиран от #3

 • Рамбо Силек
  Отговор
  3 18:20  16.01.18

  До коментар #2 от "Баче Кико":

  Абе,срам го е,ама само него..

Напиши коментар:


Публикувай