1 642 0

Соколи отговарят за сигурността на полетите

Хищните птици бдят над най-натоварената аерогара в Латинска Америка

Соколи отговарят за сигурността на полетите
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Далеч от опашките от пътници, соколът скитник Медисън размахва криле край писта за излитане на летището в Мексико сити, което е най-натовареното в Латинска Америка, предаде АВС.

Той е сред соколите скитници, които имат за задача да предотвратяват евентуален сблъсък на птица със самолет, защото това може да предизвика инцидент и да наруши трафика на летището, което обслужва 44 милиона пътници годишно.

Заплаха за сигурността на полетите, която представляват птиците, не трябва ад бъде пренебрегвана. През 2009 г. самолет на "Ю Ес еъруейз" бе принуден да кацне в река Хъдсън в Ню Йорк, след като в него се блъсна ято птици. През януари самолет на "Ер Франс-Ка Ел Ем", летящ по маршрута Амстердам-Мексико, беше принуден да извърши спешно кацане, след като в него се блъснаха птици при излитането му в Холандия.

Всеки ден Медисън и другият сокол скитник - Илзе, отиват на "работа" и кръжат край пистите.

Снимка: БТА/АР

"Другите птици си дават сметка, че наблизо има хищник, и се разпръскват", разказва Найели Форес, която отговаря за контрола на фауната на терминала.

В зависимост от метеорологичните условия Медисън може понякога да лети два часа край пистите.

Мексико


Още по темата

 • Птица приземи огромен Boeing (ВИДЕО)

  Птица приземи огромен Boeing (ВИДЕО)

  Самолет на авиокомпания Japan Airlines, пътуващ за Ню Йорк, се върна благополучно в Токио, след като пилотът съобщи, че птица се е блъснала в един от ...
  5.09.2017
  918
  1

Напиши коментар:


Публикувай