Last news in Fakti

19 Януари, 2012 09:45 1 038 0

След Лисабонската одисея Чехия готви ново препятствие за ЕС

  • чехия-
  • референдум-
  • фискален пакт

Правителството готви референдум за фискалния пакт

Чехия постави ново препятствие пред участието си в планирания „фискален пакт“ за бюджетна стабилност на ЕС. Правителство на Петър Нечас реши да проведе референдум за присъединяване към пакта за бюджетна стабилност на Евросъюза.

Радек Йон, лидер на най-малката партия в управляващата коалиция, посочи, че коалиционните партньори са решили да оставят гражданите да решат дали страната да се включи в пакта, който бе договорен в Брюксел миналия месец и има за цел да наложи по-строга бюджетна дисциплина в ЕС.

Йон, чиято партия „Обществени дела“ настоява за референдума, отбеляза, че членовете на партията са отстоявали позициите си в „много кървави преговори“. Консервативната партия ТОП09 на външния министър Карел Шварценберг, която подкрепи бюджетния пакт, не успя да потуши призивите за референдум.

Идеята се ползва с подкрепата на партията на Нечас - „Граждански демократи“. Парламентът също настоява някои части от фискалния договор да бъдат обяснени по-детайлно. Депутатите ще обсъдят текста на документа, след като бъде уточнен окончателният му вариант.

Най-значителните промени, които трябва да бъдат въведени с пакта, са задължението страните да се придържат към правилото за балансиран бюджет и ангажиментът да не блокират опитите на Европейската комисия да предприема действия срещу бюджетните нарушители.

Засега само Великобритания реши да не подкрепя пакта, а останалите 26 страни водят преговари по него.
Съобщението за референдума бе оповестено само седмица, след като президентът на Чехия Вацлав Клаус заплаши, че няма да одобри превръщането на бюджетния пакт в закон. Не за първи път чешкият държавен глава демонстрира евроскептичните си възгледи.

Клаус изпълни обещанието си да бъде последният политик в Европа, който се сложи подписа си под Лисабонския договор. Това стана в началото на ноември 2009 г., след като Конституционният съд в Чехия отхвърли жалбата на група сенатори, според които Договорът създава „супер-държава” и не е съвместим с конституцията на страната.

На церемонията по подписването държавният глава заяви, че загубата на суверенитета заради Лисабонския договор "легитимира усилията на част от чешкото общество, което не е безразлично по въпроса за националното и държавното ни съществуване и не иска да приеме този резултат”.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА