1 473 6

В НАТО се договориха за „военен Шенген“

Бойното въоръжение трябва да може да се пренася без пречки

Денис Джамбазов

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО са постигнали съгласие за създаването на своеобразен „военен Шенген“ в европейските граници на северноатлантическия алианс, съобщи за руската информационна агенция „РИА Новости“ дипломатически източник от Брюксел.

Предложението е съгласувано в рамките на втория ден от министерската среща в белгийската столица. Военните министри на държавите от алианса са одобрили създаването на команден щаб за прехвърляне на сили в Европа.

Първи идеята предложи бившият командващ Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис. Той заяви, че съюзническите войски и военната техника в Европа трябва да може да придвижват „толкова бързо, колкото и мигрантите“.

Съгласно думите на Ходжис, към настоящия момент получаването на разрешение за придвижване на войски и въоръжения е удивително сложен процес в редица страни. Американският генерал даде пример с преместването на военнослужещи от Полша в Германия, за което се изисква предварително уведомление в срок от пет дни преди началото на движението на войските. Източникът разкри, че предложението за „военен Шенген“ е подкрепено от редица страни, сред които Литва, Естония и Холандия.

Белгия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 15:04  15.02.18
  Отлична идея,дано се осъществи скоро!

  Коментиран от #3

 • любопитен
  Отговор
  2 15:55  15.02.18
  Кво се радваш все едно Шенген е дошъл в спалнята ти?
 • Реалист
  Отговор
  3 15:57  15.02.18

  До коментар #1 от "Kcaniba":

  Ха дано.Трябва да мислим бързо и в кои военни поделения ще установим аскера.
 • Голям прос
  Отговор
  4 22:46  15.02.18
  Ако стане, ще трябеа да сме поне 10 стъпки назад от влизане в тоя Шенген. Иначе ще изгорим като мокри клечки покрай ония малоумници в НАТО
 • стоян георгиев
  Отговор
  5 11:11  16.02.18
  тва трябва да е тенденцията,развитие на колективната сигурност на европа.общи военни формирования защитаващи границите и интересите и.малките са силни само когато са заедно,пише го на българския парламент.
 • ултра
  Отговор
  6 17:20  16.02.18
  Слава Богу, че сме в НАТО!

Напиши коментар:


Публикувай