1 246 6

В НАТО се договориха за „военен Шенген“

Бойното въоръжение трябва да може да се пренася без пречки

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО са постигнали съгласие за създаването на своеобразен „военен Шенген“ в европейските граници на северноатлантическия алианс, съобщи за руската информационна агенция „РИА Новости“ дипломатически източник от Брюксел.

Предложението е съгласувано в рамките на втория ден от министерската среща в белгийската столица. Военните министри на държавите от алианса са одобрили създаването на команден щаб за прехвърляне на сили в Европа.

Първи идеята предложи бившият командващ Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис. Той заяви, че съюзническите войски и военната техника в Европа трябва да може да придвижват „толкова бързо, колкото и мигрантите“.

Съгласно думите на Ходжис, към настоящия момент получаването на разрешение за придвижване на войски и въоръжения е удивително сложен процес в редица страни. Американският генерал даде пример с преместването на военнослужещи от Полша в Германия, за което се изисква предварително уведомление в срок от пет дни преди началото на движението на войските. Източникът разкри, че предложението за „военен Шенген“ е подкрепено от редица страни, сред които Литва, Естония и Холандия.

Белгия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba (гост)
  Отговор
  1 15:04  15.02.18
  Отлична идея,дано се осъществи скоро!

  Коментиран от #3

 • любопитен (гост)
  Отговор
  2 15:55  15.02.18
  Кво се радваш все едно Шенген е дошъл в спалнята ти?
 • Реалист (гост)
  Отговор
  3 15:57  15.02.18

  До коментар #1 от "Kcaniba":

  Ха дано.Трябва да мислим бързо и в кои военни поделения ще установим аскера.
 • Голям прос (гост)
  Отговор
  4 22:46  15.02.18
  Ако стане, ще трябеа да сме поне 10 стъпки назад от влизане в тоя Шенген. Иначе ще изгорим като мокри клечки покрай ония малоумници в НАТО
 • стоян георгиев (гост)
  Отговор
  5 11:11  16.02.18
  тва трябва да е тенденцията,развитие на колективната сигурност на европа.общи военни формирования защитаващи границите и интересите и.малките са силни само когато са заедно,пише го на българския парламент.
 • ултра (гост)
  Отговор
  6 17:20  16.02.18
  Слава Богу, че сме в НАТО!

Напиши коментар:


Публикувай