1 731 0

7.5 по Рихтер удариха Папуа Нова Гвинея

Няма опасност от разрушителни приливни вълни в резултат на труса

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Земетресение с магнитуд 7.5 разтърси централната част на Папуа Нова Гвинея днес призори местно време, съобщи Геофизичният институт на САЩ, цитиран от Reuters.

Трусът ударил провинция Южни височини в центъра на най-големия остров на тихоокеанската държава. Епицентърът му бил на 560 км от столицата Порт Морсби, на дълбочина 35 км.

Няма сведения за жертви и разрушения. Тихоокеанският център за предупреждение за цунами съобщи, че няма опасност от разрушителни приливни вълни в резултат на земетресението.

Трусът предизвикал паника сред населението. Местното представителство на Международния червен кръст съобщи, че комуникациите са напълно прекъснати в град Тари, едно от големите селища близо до епицентъра.

Американската енергийна корпорация ExxonMobil прекрати работата на газопреработвателния си завод в провинция Хела и съобщи, че никой от работниците не е пострадал.

Най-голямата петролна компания на островната държава - Oil Search - също временно преустанови дейността си в зоните, близки до епицентъра.

Папуа Нова Гвинея


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай