673 1

Меркел зове: Подкрепете коалицията (СНИМКИ)

Канцлерът обеща пред съпартийците си, че няма да има повишение на данъците и нов дълг 

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР
Анатоли Стайков

Федералният канцлер Ангела Меркел призова делегатите на конференцията на Християндемократическия съюз (ХДС) в Берлин да подкрепят споразумението с левоцентристите от Германската социалдемократическа партия (ГСДП).

Тя заяви, че бъдещото правителство няма да допусне нови данъци или нов публичен дълг, предаде Reuters.

Меркел подчерта необходимостта от обновяване на ЕС и каза, че Европа трябва да бъде истински играч в глобалните дела, за да бъде вземана на сериозно.

Хиляда делегати на ХДС се събраха, за да одобрят коалиционното споразумение, договорено в началото на месеца с баварския Християнсоциален съюз и с ГСДП.

Първата икономика в Европа е в небивало положение пет месеца след парламентарните избори през септември - без открояващо се мнозинство в парламента и с крайна десница в тотален възход. Самата Меркел оцени като "трудна и невиждана досега ситуация" да няма ново правителство пет месеца след изборите.

"Тази конференция има ясна мисия: искаме да участваме в съставянето на стабилно и ефикасно правителство. Очакванията в този смисъл са напълно ясни сред преобладаващата част от населението на Германия, но и отвъд нашите граници", обобщи Меркел.

Очаква се ХДС без проблеми да одобри коалиционното споразумение. Изпитанието е вътрешният референдум в ГСДП, чиито резултати трябва да бъдат обявени в неделя.

За да убеди социалдемократите, които се колебаят дали искат нова голяма коалиция, канцлерът склони да им отстъпи ключовото министерство на финансите, смятано от консерваторите за гарант за бюджетна дисциплина в Германия и в Европа.

Таджикистан


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Kcaniba
    Отговор
    1 15:17  26.02.18
    От както са влезли 1.5 инжинери и лекари от тарамбуките, подкрепата на швабите отиде към Путя!)))

Напиши коментар:


Публикувай