Last news in Fakti

10 Март, 2018 08:56 2 243 5

Напрежение по оста Варшава-Вашингтон

  • полша-
  • сащ-
  • холокоста-
  • нацизъм

Полският външен министър призна съществуването на вътрешен документ, който разкрива напрежение в отношенията със САЩ

Напрежение по оста Варшава-Вашингтон - 1
Снимки: БТА/АР

Полският външен министър призна съществуването на вътрешноведомствен документ, който разкрива напрежение в отношенията със САЩ, но отрече твърденията в полски медии, че Вашингтон налага санкции, предаде Reuters.

Напрежението е възникнало заради нов полски закон, който криминализира приписването на Полша на престъпленията на нацистка Германия с Холокоста. САЩ се опасяват, че това нарушава свободата на словото.

Според полски новинарски сайт Варшава през февруари е била уведомена от администрацията на САЩ, че полският президент и премиер не трябва да очакват срещи с президента или вицепрезидента на САЩ докато този проблем не бъде решен.

Министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович потвърди новината, но според него посланието на САЩ е било в смисъл, че ще е добре срещите на високо равнище да се състоят в обстановка, в която тези проблеми са решени. Той подчерта, че не са били споменати санкции и отрече позицията на САЩ да означава, че дипломатическите отношения са замразени, както твърдят някои медии.

Напрежение по оста Варшава-Вашингтон

Казаното от Чапутович изглежда се потвърждава от редицата срещи през последните седмици между американски и полски официални лица във Вашингтон и Варшава.

"Няма нищо обезпокоително" в съдържанието на документа, увери говорителят на полското външно министерство.

Миналият месец полският президент подписа закона, но го изпрати в Конституционния съд за становище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да се вземе предвид че

    11 4 Отговор
    щом и поляците дето мразят руснаците почнат да се дърлят с краварчетата значи в Кравария хептен са оплели конците. Ама тъй ще е, ще бъдат все по-малко желани където и да е, аз пък и не знам за какво им е на поляците или на който и да било друг да се среща с Тръмп или Пенс. Особено с тия санкции дето са готови да налагат при най-дребното "неподчинение" от страна на васалите си направо стават смешни и жалки кравабойс и вече никой не ги взима много насериозно.
  • 2 Четвърти пол

    13 3 Отговор
    САЩ е еврейски трудов лагер, в който бедните похапват клони и листа.
  • 3 Kcaniba

    9 0 Отговор
    Поляците не мразят руснаците, а имат комплекс, щото в среднивековието тръгват да цавладяват Русия.
    После палачинката се обръща.
    Сега имат неосъществима болна амбиция - Полша в границите на Жеч Посполита , от Балтика до Черно море.
    Паляците са комплексари.
  • 4 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Поляците се оправиха веднъж завинаги!!
    От Германия санкции за милиарди, от Русия - газ без пари, сега ще докажат, че нямат нищо общо с нацистките лагери през ВСВ на тяхна територия и като компенсация за "обидата" - още пари от богатите евреи на САЩ......
    Ще подскачат само полка-мазурка и ще пеят " Сто лат ". Блазе им !
  • 5 mediator37

    0 0 Отговор
    И ние трябва да приемем такъв закон за евреите в Македония и Беломорието.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания