Last news in Fakti

22 Март, 2018 23:02 5 671 7

И в Белгия се скараха за новите изтребители (ВИДЕО)

  • ф-16-
  • изтребител-
  • белгия

Кралството откри процедура за избор на нови бойни самолети на стойност 15 милиарда евро

В Белгия се разгаря скандал покрай замяната на изтребителите Ф-16 с нови машини, съобщават местни медии.

Висши ръководители в армията и министерството на отбраната са временно отстранени от длъжност заради съмнения, че са затаили информация, според която животът на използваните досега изтребители може да бъде удължен. Уточнява се, че заетите с процедурата по придобиването на нови машини не са съобщили на министъра на отбраната за доклади от производителя на Ф-16 "Локхийд Мартин".

В два доклада от 2016 и 2017 г. производителят уточнява, че ресурсът на белгийските изтребители може да бъде удължен и те да останат на въоръжение още от шест до 27 години. Разследването по случая досега е установило, че поне трима генерали съзнателно не са подали тези данни към своето ръководство, защото процудерата по избор на нов изтребител е вече напреднала и моментът е "чувствителен".

Разкритията в медиите са по вътрешен източник от министерството на отбраната. Източникът допълва, че е получавал заповеди да не споделя тези данни дори с колеги. Въпреки това той изпратил сведенията на двама генерали с изричното настояване да ги предадат на министъра.

Белгия откри процедура за избор на нови изтребители на стойност 15 милиарда евро. Предвижда се замяна на 49 изтребителя Ф-16, взети на въоръжение след 1975 година. Поръчката е за 34 нови машини, а в надпреварата участват "Локхийд Мартин" (САЩ) с Ф-35 и международният консорциум "Юрофайтър" с "Тайфун".

Извън процедурата предложението си представи Франция с изтребителя "Рафал". Дружеството "Сааб" (Швеция) се отказа от участие със своите машини "Грипен". Решението на белгийското правителство какво избира се очаква в близките седмици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Средна възраст

    27 4 Отговор
    И там кото тук.
  • 2 joke

    14 8 Отговор
    МиГ-29...?
  • 3 Белгия

    22 6 Отговор
    Скука голема....Маанете я тая измислена държава.Драснете нещо за САЩ и Русия,да разлаем кучетата
  • 4 mediator37

    12 1 Отговор
    Излиза, че поне 20 години Белгия може да си спести тия 15 млрд.
    След 20 години и цените на Ф-35 ще паднат, като на всяка техника с времето и нови технологии ще излязат. Белгия не е заплашена от агресия и лоши съседи като нас.
  • 5 соросоидни кърлежи

    7 0 Отговор
    всичко заради комисионните.. честните европейци са най корумпираните по света,е след нашите разбира се, при нас хем вземат комисионната ,хем няма самолети или др. военна техника.
  • 6 Там и тук

    8 0 Отговор
    Там искат да подменят Ф-16 пък тук искат да ги купуват ...

    Коментиран от #7

  • 7 nik

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Там и тук":

    Те и ауди 3.0 д искат тука да ти пратят.
Новини по държави: