Last news in Fakti

28 Март, 2018 18:30 5 924 25

Отряд руски убийци са отровили Скрипал?

  • владимир путин-
  • великобритания-
  • русия-
  • убийци-
  • сергей скрипал-
  • отряд

Би било страшно, ако Путин е заповядал това нападение

Отряд руски убийци са отровили Скрипал? - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

„Предателите ще ритнат камбаната, повярвай ми”, каза бавно той. „Тези хора предадоха приятелите си, своите братя. Каквото и да са получили в замяна на това, онези 30 сребърника, които са получили - те ще се задавят с тях”.

Това са думи Владимир Путин в ефира на национална телевизия. Годината е 2010, а той е премиер. Затова не е голяма изненада, че британските медии бързо обвиниха Кремъл за отравянето на бившия агент Сергей Скрипал, пише американското списание „Нюзуик“.

Би било страшно, ако руският президент е заповядал такъв удар на британска земя. Но по-брутална е вероятността опитът за убийство да е работа на отряд от руски убийци, работещ безнаказано и със знанието на властта… но по собствена инициатива.

Често обвиняват Путин, че убива опонентите си – от отравянето на бившия агент от КГБ Александър Литвиненко в Лондон през 2006 година до разстрела на активиста Борис Немцов на моста край Кремъл през 2015. Може би тези обвинения имат своите основания. Но представете си, че руският президент не е всевиждащият кукловод, за какъвто го вземат, а просто средностатистически автократ, който е начело на непокорна банда от шпиони-убийци?

„Има нещо, което ме спира твърде категорично да обвиня Кремъл. Защото такава постъпка би била извънредно глупава точно в този момент. Преди Световната купа Русия се държи безупречно. А тази атака е толкова публична. А Путин търпи само негативи от нея”, коментира член на британския парламент, цитиран от „Нюзуик“, предаде Нова телевизия.

А Михаил Любимов, който оглавяваше лондонското бюро на КГБ през 80-те години, заяви пред московската телевизия „Дожд”: „Човек трябва да е идиот, за да стори това точно преди президентските избори". Неговата теория на конспирациите е следната – зад атаката стои западна служба за разузнаване (той не назова точно коя) или група за убийства, свързана със западните тайни служби.

Разбира се, подобни твърдения са твърде пресилени. Но Любимов е прав за едно – за разлика от убийството на Литвиненко, атаката срещу Скрипал беше твърде публична и твърде лесна за проследяване, коментира списанието. А използваният нервен агент, както и мястото, на което е употребен, поставя и всички хора в близост под риск.

„Абсурдно е да мислим, че нашите хора ще го направят по този непохватен начин. Това е провокация, маскирана така, че да изглежда руско деяние”, смята бивш генерал от КГБ, пожелал да запази анонимност, тъй като в момента работи за частния сектор в Москва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НЕЕ ЦЯЛ БАТАЛЬОН СА БИЛИ

    21 9 Отговор
    .......
  • 2 Kcaniba

    56 13 Отговор
    ма точно този никакъв, и точно преди президентските избори в Русия!!
    Ма точно преди Световното по футбол в Русия!!!
    Тия или са олигофрени, или си подиграват на целият свят, и ни мислят за олигофрени!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Реално

    64 9 Отговор
    Еми да ви напомня ли какво казаха САЩ за Сноудън..."Предателя трябва да бъде унищожен-и възмездието ще го настигне навсякъде" . Това бяха думи на министъра на отбраната, когато Сноудън стоя бая време на руското летище. Та споменаването на думите на Путин са житейска истина. А цитирането им тук е чист опит да се повлияе на общественото мнение за лъжата на Англия...
  • 4 Румяна Костова

    52 8 Отговор
    Непрекъснато спрягат Немцов.А известно е ,че той е прекарвал повече време в Украйнаc,където е препречвал пътя на много местни олигарси.Явно не са гледали филми за Мафията.И девойката,извлякла го на разходка по моста без охрана,също е украинка.Но е значително по-лесно да се обвини Путин.Не изисква мисловно дейност.
  • 5 гост

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Те просто са безкрайно нагли....

    Коментиран от #7

  • 6 Румяна Костова

    43 8 Отговор
    Ако са руски убийци те биха пипали професионално.Една тухла в главата,нож в корема .Скрипал се е движил без охрана.На кой нормален убиец ще му хрумне утежнени сценарий на използване на боен газ.А и не би ли трябвало ,ако наистина този ,,Новичок,,е толкова опасен да поразява веднага,на място,а не да оставя жертвите тровени,недотровени?
  • 7 Kcaniba

    32 3 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    и за съжелиние имат влияние в от 20 до 27 държави.
    10% от Световната общност им е подчинена по определен или друг начин.
  • 8 агент

    44 6 Отговор
    Англичаните са отровили агента. Толкова калпаво изпълнение е само на неграмотните западни служби. Руските служби и мафия действат изключително бързо и без следи.
  • 9 Тончо

    40 5 Отговор
    Тия от запад са толкова тъпи , че стават за смях и на децата.
  • 10 Владо Вр

    40 6 Отговор
    Какъв "новичок", какви пет лева. Няколко в найлонови костюми и няколко без никаква ПХЗ екипировка на метри от тях. А само Скрипал и дъщеря му са жертви. Защо ми напомня за обгазените със зарин в Сирия, които се смееха и говореха, а белите каски самоотвержено с голи ръце и без противогази ги спасява ха. И нито една бяла каска не умря от нервно-паралитичният газ.
  • 11 метролог

    30 6 Отговор
    А, "най-бруталното" е, че англичаните скалъпиха провокация за дебили. И джендърите по света и у нас се правят, че й вярват с всичка сила.
  • 12 Жоро

    28 2 Отговор
    Няма да има световно по футбол! Нещата вървят към война!!!

    Коментиран от #20

  • 13 112

    20 0 Отговор
    Не че одобрявам убийството но това си е предателство на държавно ниво, да не е очаквал да го наградят.
  • 14 Колев

    25 5 Отговор
    " Годината е 2010, а той е премиер." - И защо е чакал цели 8 години за да нареди да го отровят? Точно преди президентските избори и преди Световното по футбол? И кой има най-голям интерес от премахването на човек, който е предал колегите си преди повече от 10 години? И то с вещество, произведено в Съветския съюз? Може би, ако поровят в джобовете на Скрипал, ще открият и писмо с личния подпис на Путин?
    Много подценяват интелигентността на хората английските служби.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ЗайоБайо

    14 3 Отговор
    Явно подкрепленията от сценаристи и режисьори вече са пристигнали.
    Идиоти
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Съюза

    15 2 Отговор
    Ясно е ,че не са русите само тия глупаци британците искат да излезе така да им повярва целия свят МИ6 много се изложиха тоя път !
  • 19 Дедо Гошо

    10 1 Отговор
    Не са русите извънземните са.Викам да им турим санкции и повече никво кацане на земята.
  • 20 Да уж

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Жоро":

    Няма да има война
    Затова сме избрали един разумен човек ,за президента - Путин.
  • 21 бай. ГАНЯ селендура

    2 6 Отговор
    Доста съмнителни случаи имаше, и все са политици бивши или бъдещи. А за шпионите знаеме == нашият чадър) , станахме известни по цял свят. Но мидълта ми : системата не проштаваше Г. Марков, в. Костов а вторият оцеля щото откриха сачмата.Новото поколение не ги знае тези неща и мислят че са фантасмогориии.
    Но уви , това са факти неоспорими и колко още господ знае.Няма кой да да пише за тези неща за това всичко е скрито покрито
  • 22 Трагично им е всичко

    3 7 Отговор
    То е очевидно, че в русойката всочко е менте и не върши работа. Като почнеш от тъпите им лъжи, през анимацията питин, протовопожарните им системи, димящия Кузя, подводните им спътници и стигнеш до невменяемите им убийци.
    Вярвам, че ссср генералите не им минава през ума, че е възможно подобно невежество. Но е факт. Путинова русийла лежи на стара слава и краде за световно.
  • 23 Диди

    2 9 Отговор
    Руснаците,според вас са ,,вода ненапита,,. Защо изключвате,че руснаците са ги охровили? Путин знае,че ще каже,защо преди изборите и пред световното по футбол да правя това. И точно заради,,този аргумент,,мисля,че руснаците са извършили това.Що се отнася за Немцов,той беше убит само на около 200 метра от Кремъл,на улица която е УКИЧЕНА С КАМЕРИ.И тук ли ще кажете....точно пък пред Кремъл ли ще жо убие,ако искаше? Да точно там го направи,защото и с ТОЧНО ТОЗИ АРГУМЕНТ ИЗЛЕЗЕ. Ето сега и случаят със Скрипал. Путин е зъл,той не акцептира друго мнение от своето,той обича да е властен.За това има примери,които са неоспорващи.
  • 24 Съюза

    2 0 Отговор
    Абсурдно е да мислим, че нашите хора ще го направят по този непохватен начин. Това е провокация, маскирана така, че да изглежда руско деяние”, смята бивш генерал от КГБ
  • 25 Хитър ПОТЪР

    1 0 Отговор
    Това е зле скалъпена серия за Джеймс Бонд.Тереза Мей се прави на" ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ" ,но уви прекалено доверчива е на Тръмп и компанията от хората които не можаха да накажат с икономическите санкции Путин и Русия.Затова сега започнаха политическа игра ,която е с непредсаказуем край.Точно преди изборите и Световното по фудбол,едва ли руснаците биха си направили публично харакири.
Новини по държави: