Last news in Fakti

3 Април, 2018 10:28 819 2

Пучдемон обжалва решението на съда

  • карлес пучдемон-
  • каталуния-
  • испания-
  • референдум-
  • съд-
  • обжалва-
  • насилие

Адвокатите му твърдят, че не е отправял призиви за насилие

Пучдемон обжалва решението на съда - 1
Снимка: БТА/ AP

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон е обжалвал решението на испански съд, обвиняващо го в подстрекателство към бунт, предаде ТАСС.

Апелативната жалба е била подадена още на 28 март. Като основание за отмяна на решението на Върховния съд на Испания защитата на Пучдемон посочва, че един бунт предполага насилие, а призиви към такова бившият премиер на Каталуния не е отправял нито преди, нито по време на референдума за независимост на областта. Адвокат на Пучдемон допълва, че регистрираните случаи на насилие са били „изолирани епизоди“, които не дават основание да се говори за разпалване на бунт.

На 23 март Върховният съд на Испания обвини 13 каталунски политици, включително Пучдемон, в подстрекателство към бунт. Делото бе започнато заради незаконния референдум за излизане от състава на Испания, организиран на 1 октомври миналата година, и независимостта, провъзгласена от парламента на областта на 27 октомври.

На 25 март Пучдемон бе арестуван в Германия, пътувайки от Финландия за Белгия, където пребиваваше от октомври миналата година. В Испания наказанието за подстрекателство към бунт може да достигне лишаване от свобода до 30 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 koпа

    1 2 Отговор
    Когато става въпрос за самоопределение на независемост в пределите на ЕС не може,само може ако е извън границите на ЕС и САЩ, да ви целувам демокрацията.
  • 2 Диди

    0 0 Отговор
    Вероятно ще го предадат на Испания,трябва сега съдът да одобри решението.
Новини по държави: