Last news in Fakti

9 Април, 2018 17:13 5 248 15

Русия: Разследването на Гайтанджиева по случая "Скрипал" е важно (ВИДЕО)

  • диляна гайтанджиева-
  • русия-
  • сергей скрипал-
  • великобритания

На ежеседмичния брифинг в сряда (04.04), официалният представител на Руското Външно Министерство Мария Захарова коментира мащабното разследване на Диляна Гайтанджиева по повод разкритията й свързани с взаимодействието между САЩ и Великобритания, разработките на химическо оръжие, и делото "Скрипал".

На миналия брифинг ми беше зададен въпрос от представители на българските медии относно излязлото на 27 март 2018 година разследване на независимата българска журналистка Диляна Гайтанджиева, посветено на британската химическа лаборатория в Портън Даун.

Тогава все още не разполагах с разследването, но по-късно успях да се запозная с него.

Става въпрос за анализ на научни отчети, статии, публикации в медиите, данни от регистъра на федералните договори на САЩ, информация от британското правителство, публикувана в съответсвие със закона за свобода на информацията от 2002 година.

Представени са изводите, до които стига журналистката.

Първо, се изяснява, че в „ Портън Даун“ не са спирали не само изпитанията на различни вируси, в това число „Ебола“, Марбург“, енцефалит, сибирска язва, но са извършвани изследвания на иприт, фосген и нервнопаралитически вещества върху животни. Общо, 122 хиляди животни, при това, разбира се, не е ясно колко от тези животни са загинали.

Второ, журналистката констатира, че тази дейност на „ Портън Даун“ се е провеждала по поръчка и с щедрото финансиране от страна на САЩ- страна, която към настоящият момент не е унищожила арсенала си от химическо оръжие, оправдавайки се на недостиг на финансови средства. То си е „логично“ – да спонсорираш лаборатория на Великобритания, и при това да не намериш средства за унищожаването на собственото си химическо оръжие. А става въпрос за десетки милиони долари отделени от американците за британската химическа лаборатория, в това число и по линия на Пентагона ( около 70 милиона долара), агенцията по снижаване на заплахите към Министерството на отбраната на САЩ ( над 2 милиона долара).

Много се надявам, че тази информация също ще изкоментират и в Държавния департамент на САЩ. Те там се специализират по морски чудовища, но тук информацията също си е вълнуваща.

Както следва от проведеното изследване, освен гореизброената дейност, химическата лаборатория » Портън Даун» е провеждала и секретна работа с бойни отравящи вещества, за кочто е получила от Пентагона за последните няколко години около 40 милиона долара.

Къде са хората от Пентагона, Държавния департамент на САЩ с техните туитъри, социални мрежи, акаунти, сайтове и брифинги?

Тази информация е достойна да бъде коментирана.

Очевидно, че представените в тази публикация данни, първо, се нуждаят от коментар на американските представители. И второ, трябва да се изучат от експерти по целия свят. Трето, ако тази информация се потвърди, то данните са несъвместими с официално декларираните цели и задачи на тази химическа лаборатория. А това може да говори за нарушения на Конвенцията за забрана на химическо оръжие.

Ние анализираме всички публикации по тази тема и ценим приноса на всеки един. Опитваме се да изобличим лъжата, която виждаме, при това обръщаме внимание на предоставяните данни и се опитваме да ги проверим, действително ли имат отношение към фактурата на случилото се»- коментира Мария Захарова по време на брифинга.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гурбангули

    59 5 Отговор
    Бързо да и се назначи охрана на журналиста , че краваристан може да и прати гости
  • 2 Рубладжийче

    10 80 Отговор
    Въпросната "журналистка" отдавна е на руска хранилка. Миналата година "откри" съндъци с българско оръжие, което бе използвано широко от руската пропаганда. Та така ще стане и сега. Руснаците са мобилизирали целия си ресурс за са се оневинят. Нищо чудно да включат и другото руско мекере Анзов.

    Коментиран от #14

  • 3 гост

    67 4 Отговор
    ...Най-сетне да имаме повод да кажем едно голямо БРАВО на наш журналист и лично от мен-аплаузи за Диляна и смелостта да каже истината за гафа на прословутите островитянски служби! Навярно няма да я изненадам изобщо със съвета си,но-все пак-оттук нататък се пази от всеки и по всички възможни начини,обмисляй грижливо всяка своя стъпка и проява навсякъде,защото уязвенят не би се спрял пред нищо,за да отмъсти! Дано имаш късмет и Господ да те закриля!...
  • 4 соросоидни кърлежи

    64 4 Отговор
    въпросната новина за запада и САЩ е отдавна е известна, но все пак хубаво да има и такива журналисти които не са хранилка на нпо гризачи, а независими...

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бог

    58 6 Отговор
    Заради такива хора се чувствам горд че съм българин. Дано има повече смели и доблестни като Диляна

    Коментиран от #8

  • 7 Гюрза

    53 3 Отговор
    Тя преди време откри че в Сирия,се продава и се търси БГ оръжие..основно 122мм ракети ГРАД.Porton Dawn се намира само на 13 км от Солсбъри,където намериха на пейка Скрипал и Юлия..този секретен обект за биологически и химически в-ва съществува от 1916г.до днес.
  • 8 Рубладжийче

    6 61 Отговор

    До коментар #6 от "Бог":

    Щом се чувстваш горд от една руска подлога, която изпълнява руски поръчки, трябва да си руснак, а не българин.
  • 9 Бог

    34 3 Отговор
    А от такива като теб се срамувам че съм българин. Малки лекета с промити мозаци от US игри.
  • 10 наблюдател

    29 2 Отговор
    Мислех, че в България отдавна няма нищо друго, освен партийна журналистика. На всяка групичка им плаща съответната партия. Изненадан съм от статията на Диляна Гайтанджиева не толкова заради данните в нея. Изненадан съм от смелстта й да огласи тези факти в момент, когато политическите страсти в света са особено изострени. А политиците не обичат мислещите хора - те искат безмозъчни тълпи да ги следват и аплодират.

    Коментиран от #11

  • 11 Рубладжийче

    4 25 Отговор

    До коментар #10 от "наблюдател":

    Дилянчето е една пощенска кутия, в която руските служби пускат информацията, която желаят да тиражират. И ако не го съзнаваш и наистина и се възхищаваш просто си един голям наивник.
  • 12 стоян георгиев

    1 22 Отговор
    и кво общо имат опитите с маимуни или със сибирска треска със случая скрипал?

    Коментиран от #13

  • 13 на Деса шушито

    25 1 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Със Скрипал нямат нищо общо, но с теб определено.
  • 14 BBC

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Рубладжийче":

    А ти познаваш ли такъв журналист който не е на някоя хранилка?
    В Англия цари пълно информационно затъмнение по новини и теми които не им се връзват с политиката.

    По-важното е да намираш истината, а не да търсиш приятната за теб лъжа.

    Коментиран от #15

  • 15 фак..ти

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "BBC":

    Д.Г е завербувана от руските служби.Не случайно работи в руски тв канали,а и професията и е много удобна за шпиониране,но на запада всичко им ясно както и с номера на Путин за братовчетката и от Русия на ,която и се поиска виза да я посети......
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания