Last news in Fakti

18 Април, 2018 16:36 3 290 16

Армения се тресе

  • армения-
  • протести-
  • президент-
  • премиер-
  • тресе-
  • арести-
  • полиция-
  • серж саркисян

Десетки протестиращи бяха арестувани

Армения се тресе - 1
Снимка: БТА/ AP

Хиляди демонстранти се събраха в столицата на Армения, за да протестират срещу избирането на бившия президент Серж Саркисян за премиер, което опозицията смята за заграбване на властта. Полицията задържа десетки, които се опитаха да блокират важно трасе в Ереван.

По-рано демонстранти се събраха и около дома на 63-годишния Саркисян, който във вторник бе избран от парламента за премиер със 77 гласа „за“ и 17 „против“, след като бе президент от 2008 година. Гласуването в парламента гласа предизвика най-големия протест в Армения от години, като десетки хиляди излязоха по улиците.

Следвайки призива на опозиционния лидер Никол Пашинян активисти излизаха на протести през последните дни, за да заклеймят промяната на политическата система, която според тях е направена с цел Саркисян да остане на власт.

През 2015 година бяха одобрени поправки в конституцията, с която изпълнителната власт бе прехвърлена от президентството в правителството. Опозицията осъди решението на парламента да избере Саркисян за премиер с аргумента, че проруският политик няма достатъчна подкрепа от избирателите. Пашинян призова за „мирна кадифена революция“ и поиска от привържениците си да формират „революционни комитети“ в цялата страна.

Саркисян, която е бивш военен, ръководи 3-милионната страна в Южен Кавказ от десетилетие. Преди това - в периода 2007-2008 г., той бе премиер. Новият президент на Армения Армен Саркисян положи клетва миналата седмица, но той има много по-малко правомощия при новата парламентарна система на управление. Въпреки еднаквите си фамилии двамата политици не са роднини, предаде БНР.

Протестите започнаха в петък и след това се разпространиха във втория по големина град в Армения - Гюмри, и в третия – Ванадзор. В понеделник полицията използва шокови гранати срещу демонстрантите, които се опитаха да преминат през кордона от бодлива тел около сградата на парламента. Властите съобщиха, че 46 души, включително 6-има полицаи и опозиционния лидер Пашинян са потърсили медицинска помощ.

Армения се тресе
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нормален

    5 3 Отговор
    сега разбирам защо арестуваха нашта офф. ца. Явно е отказала да води протестна мрежа в ереван. Сега да се оплаква арменския поп....
  • 2 Диди

    9 9 Отговор
    Изкарал е два мандата.Конституцията не позволява трети мандат,но за да остане на власт,по време на вторият си мандат променя забраната в Конституцията. Така действат диктаторите,а на хората не им остава нищо друго освен да демонстрират и се борят за правата си,които диктаторът иска да им отнеме.
  • 3 onq s konq

    6 7 Отговор
    Само да не бастисат РАДИО ЕРЕВАН,защото ние по-умничките направо ще изпаднем в ступор без съветите му!А иначе простите нямат нужда от напътствия щото не ги разбират и само ги хабят.
  • 4 jfoxfk

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ... 63-годишния Саркисян, който във вторник бе избран от парламента за премиер със 77 гласа „за“ и 17 „против“. Не разбирам защо са протестите и за какво. Изборът на министър-председател е след законни избори. Не съм чул някой да ги е оспорил. Парламентът гласува с 82% мнозинство за съставяне на правителство от председателят на спечелилата партия. Опозицията, като иска да управлява, да търси в парламента вот на недоверие и нови избори. Всичко останало си е преврат. Не вярвам в конституцията на коя да е страна да е написано, че превратите са узаконени. Въобще уличният натиск във всяка страна е незаконен. Доколкото си спомням протести имаше и срещу президентът Тръмп. И какво? Да не би да си подаде оставката? А ако опозицията използва незаконни средства, то нейните ръководители трябва да носят и наказателна отговорност. Поне така е при демокрацията - диктат на мнозинството над малцинството. И върховенство на закона. Така е и в ценностите, към които се стремим. Е, не виждам парламентът да е в нарушение на закона ... Или когато е "правилната страна" подкрепяща "априлската линия" всичко е позволено?? За по-младите напомням една стара социалистическа Тодорема 1: Всяка крива линия успоредна на априлската линия на партията е права линия ...

    Коментиран от #5

  • 5 Диди

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "jfoxfk":

    Прочети още веднъж статията.

    Коментиран от #7, #12

  • 6 2х10 е 20

    0 3 Отговор
    Защо просто не промениха конституцията така, че да отпадне ограничението или мандата да стане 10г.
  • 7 jfoxfk

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Диди":

    И за какво да я чета още?

    Какво значи: Публикувано във факти.бг: Пашинян призова за „мирна кадифена революция“ и поиска от привържениците си да формират „революционни комитети“ в цялата страна.

    Нима "формирането на революционни комитети" означава друго освен влизане във властта от задният вход? Къде превратите са законни? Преврат значи вземането на властта БЕЗ СПЕЧЕЛВАНЕТО НА ИЗБОРИ! Опоицията, като иска да управлява да си спечели изборите. Като не ги е спечелила има и други средства - вот на недоверие. Пак питам нали това е демокрацията!? Най мразя различните аршини. А Вие явно сте привърженичка/к/ точно на това. Диктат от улицата. Преврат.

    Коментиран от #13

  • 8 Диди

    4 2 Отговор
    Все пак за него са гласували много хора.
  • 9 куку руку ку

    5 3 Отговор
    Тръгват по пътя на Украйна...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 патриотъ

    8 7 Отговор
    Всичко е ясно-чичко Сорос се е загрижил за демокрацията там и върши пъкленото си дело!Един евентуален преврат,който е в угода на САЩ,ще върне Армения 30 години назад и ще ги докара до нивото на Украина.Революциите не носят нищо добро на никого!
  • 12 Диди

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Диди":

    Пишеш с моят ник,нахален си.
  • 13 Диди

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "jfoxfk":

    Човече,и 10 пъти да я прочетеш,нищо няма да асимилираш.

    Коментиран от #15

  • 14 vasik atanasova

    1 1 Отговор
    ГОЛЯМА КОРУПЦИЯ ИМА И ТАМ
    ЗА ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА
  • 15 jfoxfk

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Диди":

    Вас явно много Ви се иска да коментирам думичката "проруски". Демек щом е от "нашите" е добре, щом е от "другите" значи е зле. Хайде сега без политически пристрастия да мислим заедно. Ако можете ... Не съм правил справки, просто коментирам данните от статията. Като президент въпросният човек е избран 2 пъти. Преди това е бил мин.-председател. Както и да го броя заедно със сега, четири пъти той печели избори. Като поне третият път има голямо мнозинство. Не познавам конституцията на Армения, но доколкото зная, за се промени обикновено се изискват поне 2/3 от всички гласове на депутатите. Значи този човек има поне 2/3 от гласовете както сега, така и на предният мандат. Айде сега ако Вие можете да мислите и четете, а не само да се заяждате, кажете как при уличен натиск от няколко хиляди и спечелени поне 2/3 от гласовете, както и призив за "формиране на революционни комитети" не е нарушено законодателството на страната и конституцията. Най се дразня от аршините ... За по нататъшно мислене проверете какво е писал колегата 11.
  • 16 Балкански

    0 0 Отговор
    Тази изолирана държава още се държи , ама е дошло времето да се събуди вече. Хората не вярват на празни илюзии, трай марчо за зелена трева.