22 Април, 2018 01:28 2 019 3

Лекуват тигър със стволови клетки

  • игор-
  • тигър-
  • стволови клетки

Ветеринарите се надяват Игор бързо да се възстанови и да има по-малка нужда от лекарства

Лекуват тигър със стволови клетки - 1
Снимка: Wikipedia

Сибирският тигър Игор от унгарска зоологическа градина получи лечение със стволови клетки на тазобедрената става, съобщава Ройтерс.

По този начин ветеринарите се надяват хищникът бързо да се възстанови и да има по-малка нужда от лекарства. Игор е 13-годишен тигър, питомец на зоологическата градина в южния унгарски град Сегед. Той страдал от силни болки в хълбока от доста години.

Ветеринарите го подложиха на лечение, което се прилага по-често при хората, отколкото при животните. При него се възстановяват повредените стави с тъкан, взета от мастен участък на самия пациент. Там се съдържат регенеративни стволови клетки, които като се инжектират в увредените стави, се получава целебен ефект. Този метод се прилага тогава, когато не са ефикасни оперативните или лекарствените начини на лечение.

Износената става на Игор, досущ като при хората, ще се излекува, благодарение на регенеративния ефект на стволовите клетки, без да бъдат използвани външни материали, изтъква ветеринарят Робърт Гипърт, който оперира ставата на тигъра.

За целта Игор беше поставен упоен на операционната маса, като огромните му лапи стърчаха изпод зелено одеяло. Когато се събуди от упойката, на тигъра ще са му необходими от две до три седмици, докато се появи подобрение в движенията му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 5 Отговор
    Няма да помогнат на някое дете, тигъра лекуват с методи все едно лекуват президент. Не съм против животните но ми се струва че прекаляват някои.
  • 2 Кавала

    5 0 Отговор
    При условие ,че ги избиваме постоянно и ги прогонваме от местообитанията им мисля ,че го заслужава голямото коте.При хората става също ,само че ако имаш кеш да си платиш.Кеша движи сегашния свят,а и началниците нямат интерес всички да живеем вечно ;)))
  • 3 хихихи

    1 0 Отговор
    Еми хубаво ,няма лошо.Нека го лекуват.
Новини по държави: