Last news in Fakti

4 Май, 2018 15:39 1 031 2

Няма да връчат Нобелова награда за литература

  • нобелова награда-
  • литератур-
  • швеция

Поредица от скандали в Шведската академия

Няма да връчат Нобелова награда за литература - 1
Снимка: БТА/AP

През тази година няма да бъде връчвана Нобелова награда за литература, съобщи РИА Новости.

Решението е било взето от шведската академия, която връчва наградите. Призовете за текущата и следващата година ще бъдат връчени през 2019 г.

Решението е било взето, заради намален брой на членовете на институцията. Били са подадени редица оставки, които са разклатили доверието към избора за лауреат.

По право за избора на нови членове е нужен кворум от 12 членове, а изборът на лауреат може да се направи и от 8. В момента обаче са останали само 11 членове.

През последните месеци академията беше разтърсена от няколко скандала. За последно 18 жени повдигнаха обвинения срещу фотографа Жан – Клод Арно в сексуални посегателства. Той е съпруг на поетесата Катерина Фростенсон, която е член на академията. Заради това няколко члена на академията напуснаха сами.

Стигна се до измяна на устава от крал Карл XVI Густав, който позволи на членовете на академията да се оттеглят сами от нея.

Шведската академия е основната от крал Густав III. До този момент е имало 7 случая, при които Нобеловата награда за литература нае е била връчвана.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шляхтиц

    3 1 Отговор
    Щом Боб Дилан стана носител на наградата за ЛИТЕРАТУРА, сигурен съм, че проблемите в НОБЕЛОВИЯ КОМИТЕТ са ОГРОМНИ!!!!!!!!!!
  • 2 зомби килър

    1 0 Отговор
    Пък аз толкова се старах да пиша коментари,и сега ми казват че няма да има награда.
Новини по държави: