Last news in Fakti

4 Май, 2018 16:52 1 724 4

ЕС пази споразумението с Иран

  • ес-
  • споразумение-
  • иран

Съюзът ще продължи да се придържа към договореното

ЕС ще продължи да се придържа към споразумението за ядрената програма на Иран. Това обяви представител на ЕК, цитиран от Евронюс.

В момента се очаква решението на САЩ относно споразумението. Американският президент Доналд Тръмп многократно е заявявал, че не одобрява сделката. Той трябва да вземе финално решение на 12-ти май.

Тръмп твърди, че споразумението не възпира Иран да създава ядрено оръжие. Той иска измяна на някои от точките в нея.

Властите в Иран обявиха, че няма да приемат измяна на сделката. От там заявиха, че ако САЩ излязат от споразумението, те ще го прекратят.

Вече няколко европейски представители подкрепиха споразумението. Сред тях беше и върховният представител на ЕСпо въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Френският президент Еманюел Макрон също подкрепя споразумението. Той проведе няколко телефонни разговора с президентът Тръмп в опит да го убеди да остави САШ в него.

На 12-ти януари от САЩ обявиха, че оставят режима на замразяване на санкциите срещу Иран, но нищо повече. Очакват се финални преговори. Вашингтон вече обмисля решението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    13 1 Отговор
    нож в гърба на фащ!!!
    макарона и бабаната литнаха при задокеанския господар - целуваха се гендерите бетер генсеците от соца!!
    Бараха се, дрйвчета сяха, вечеряха....
    Някрая - интереса клати феса!!!
    Шубето е голям страх!!!
    Иран , Русия и Китай го подпират!!!
  • 2 Хихихи

    10 0 Отговор
    Как няма да го пазят, та нали Франция има икономически интереси в Иран и то много от отдавна. Всичко е въпрос на финикийски знаци, само дето правят на интересни с тяхните глупости за демокрация. Защо не я прокарват в Конго или Уганда, щото няма мъни там. Лицемери амеро-европейско-еврейски!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Да да

    0 4 Отговор
    Аз залагам че Тръмпи ще излезе от споразумението! После ще се подпише ново! Има и вариант да не се подпише и Израел да надупчи Иран! Разбира се с американска помощ! Красота!