Last news in Fakti

8 Май, 2018 14:27 7 560 16

Шерпите не откриха Боян Петров

  • боян петров-
  • шерпи-
  • алпинист-
  • изчезнал-
  • шиша пангма-
  • хималаи-
  • палатка

Хеликоптерът не може да бъде вдигнат над 6000 метра

Шерпите не откриха Боян Петров - 1
Снимка: Facebook

Тримата шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали до лагер 1 под върха Шиша Пангма, но българинът не е бил там, заяви съпругата на алпиниста Радослава Ненова. Операцията за днес е прекратена. Тримата шерпи ще нощуват в района и утре се очаква да продължат издирването към лагер 2.

"Тъй като има хора по трасето, това обезсмисля да се покрива и с хеликоптер. Те вървят по маршрута на Боян. Освен това хеликоптерът не може да бъде вдигнат над 6000 метра. За днес е приключила операцията, спират да се движат", каза Ненова пред БНР.

Групата от трима шерпи тръгна тази сутрин към Лагер 1 на осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите, за да търси българския алпинист Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май. Петър Атанасов, алпинист и специалист по екстремни спортове, изрази увереност, че шерпите ще се справят със задачата.

"Графикът за придвижване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния следващ лагер. Днес тримата трябва да стигнат до лагер 1, а утре евентуално до лагер 2 и следващия ден по-нагоре", посочи той. Според Атанасов няма нищо тревожно в това, че палатката на Боян Петров е намерена празна, защото в този момент той може да е тръгнал да атакува върха.

"Има вероятност да се е върнал в лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1", допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си. Като специалист по екстремни спортове Атанасов уточни, че на тази голяма надморска височина снежната пещера би била добро убежище, защото предпазва от студ и лавини.

"От друга страна обаче за алпиниста е много важно да разполага с гориво, за да си приготвя течности, защото на тази голяма надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е много опасно", заяви той. Радослава Ненова е разговаряла с алпиниста за последно на 28 април и по план той е тръгнал да изкачва върха на следващия ден, като е оставил в базовия лагер сателитния телефон, който ползва. Видян е последно на 3 май от унгарския алпинист Дейвид Клайн, който съобщи, че са го забелязали с бинокъл.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЮТУБ

    9 0 Отговор
    Има хора за всякъде са казали хората !
  • 2 Будалата

    15 4 Отговор
    Очертава се Христо Проданов номер 2.
  • 3 Проспект

    27 4 Отговор
    Успех на този голям Българин! Дано си добре и на топло!
  • 4 Сърце

    32 0 Отговор
    Молим се да е жив...
  • 5 Ford Prefect

    26 1 Отговор
    1. Тръгва сам
    2. Оставя си телефона в лагера
    3. Другите алпинисти са се върнали заради лошото време
    Дано да е добре човека, ама май много си е повярвал. Някой беше казал "никой не е по-голям от планината"...
  • 6 Какво

    11 11 Отговор
    дири там.Та ни занимават с такива.Чеше си крастата из планините.Какво ни греят подобни неподготвени авантюристи.Дано има късмет.
  • 7 Гост

    12 1 Отговор
    По-вероятно е вече да са го намерили лешоядите и да го кълват на някой склон. На такива изкачвания се ходи като на война, трябва да имаш ясното съзнание че можеш да срещнеш смъртта. Проста статистика - 1 на 8 умира.

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иванов

    3 3 Отговор
    Този Човек е част от нас, дано Бог да е с него! Зрялата Съдба е неизбежна и човек не може да и се противопостави. Единственото което може да направи е да се усмихне в последния момент... Ние имаме още един такъв алпинист от световна класа и при това пълен вегетариянец. Мислех да му пиша, но бях сигурен, че няма да вземе предвид писмото и се отказах. Родените да летят, не приемат пълзенето като начин на живот.
  • 10 Мутрата

    5 2 Отговор
    Той може да е в АДА вече,,, да беше взимал и Бойко с него
  • 11 бай Пешо

    4 1 Отговор
    Нямам нищо против човека дано да е жив и здрав,но ако един миньор загине под земята дали ще пищите ,като заклещени?Това са хора ,които постоянно дърпат дявола за опашката ,а ние трябва да и се възхищаваме!
  • 12 Ст.Иванов

    4 1 Отговор
    Боян Петров е прославял България многократно!Дано да има късмет!
  • 13 Vinnie

    3 1 Отговор
    Дано има късмет и съдбата да е на негова страна...
  • 14 Борис

    5 1 Отговор
    Какво е докарал на някого?Живото спасяващи билки ли носи?Пълен хрантутник.
  • 15 Васил Николов

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Много прости хора коментират тук. Мястото ви не е тук, аз да ви кажа. Имайте малко човещина бе юруди. Боян е един голям българин, вие бастуни сте мишки. Надявам се и вярвам че ще го видим пак.
  • 16 tarikata

    1 0 Отговор
    Когато желанието изпреварва моментните възможности, когато с природата се прекалява, А тя не прощава става така, че не трябва да се прекалява с възможностите си. Бог не прощава и не забравя. „Прекален светец и Богу не е драг“
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания