Last news in Fakti

9 Май, 2018 19:00 38 312 49

Спряха издирването на Боян Петров

  • боян петров-
  • алпинист-
  • издирване-
  • китай-
  • непал-
  • деян петков-
  • вятър

Спасителният екип се е върнал заради силния вятър

Спряха издирването на Боян Петров - 1
Снимка: Facebook

Спасителният екип от шестима души - шерпи и спасители, който и тази сутрин тръгна да търси алпиниста Боян Петров, се е върнал, без да достигне дори Лагер 1 заради лошото време. Това заяви пред "Дневник" Деян Петков от екипа на алпиниста в София.

Вчера спасителната акция достигна Лагер 1 на 6400 метра и не откри там Петров. Планът за днес беше да се върви и към Лагер 2, ако условията позволяват. Силният вятър обаче е върнал участниците в акцията отново в базовия лагер.

Планът за утре е "възможно най-много хора" да тръгнат отново нагоре в издирване на Боян Петров, с когото няма връзка от 3 май. Деян Петков разказа, че всички в базовия лагер са обявили, че искат да участват в акцията - както шерпи, така и алпинисти. Освен това прогнозата за утре сутрин е за хубаво време.

Петков съобщи и че има поне 2 хеликоптера на Непал, които при добро време и разрешение от страна на Китай са готови да излетят на спасителна мисия. Използването на машина от Непал се налага, тъй като тибетската алпийска асоциация не разполага с техника, която да може да изпълнява мисии на височина над 5000 метра. Катманду има вертолети, които могат да се издигнат на по-голяма височина, но е нужно разрешението на Китай, за да могат да навлязат на територията на Тибет.

Екипът на Боян Петров все още не е информиран дали китайските власти са дали разрешение непалски вертолет да лети над алпинисткия маршрут, за да помогне в търсенето на Боян Петров. По-рано през деня от думите на външния министър Екатерина Захариева в Министерския съвет се разбра, че тази сутрин е поискан от Непал хеликоптер, който да може да изпълнява мисии на височина над 6000 метра. Тя уточни, че е получено уверение от китайските власти, че разрешат излитане при подходящи метеорологични условия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям Слон

    144 8 Отговор
    Всеки, който практикува такива рискове спортове, трябва да подписва декларация, че няма претенции нито към застрахователи, нито към спасители. Все пак след това други ще рискуват живота си, за да спасят евентуално неговия.

    Действително много знаци получи Боян, но всички ги е игнорирал по свое собсвтено желание. А сега го търсят... Е, дано го намерят жив и здрав. Честно казано съм скептик от самото начало. Дано съм лош пророк.

    Коментиран от #3, #47

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Христо

    66 3 Отговор

    До коментар #1 от "Голям Слон":

    Застрахователя сам определя кой да застрахова и кой не. Има си различни рискови групи с помоща на които се определя цената на застраховката и щом са сметнали, че е годен за застраховане са си дали задника под наем. Все пак застраховането има доза хазарт. Друг е въпроса дали застраховката не отпада при действията, които е предприел.

    И аз съм скептик, прекалено много време мина, но дано и аз греша!
  • 4 Георги

    26 112 Отговор
    До Голям Слон ( другите мижитурки не си заслужава даже и да ги споменавам )

    Боян е най- светлата личност в последните години в България.
    Човек с кауза, човек с мироглед и визия.
    Вярвай ми, всички плужеци ще съжаляват че ще бъде открит и ще се върне за да ги унищожи. А вярвай, кладата е подготвена. Просто и трябва Феникс. По един или друг начин той дойде...

    Коментиран от #6, #13, #27, #29, #31

  • 5 SAAB

    77 5 Отговор
    Без кислород над 6000 м процесите в организма са необратими за дните в които няма контакт с обекта !
    Решенията и ориентацията в цялост са нереални ....промените в кръвните показатели и органите са несъвместими с живота !
    За изминалите вече над 120 часа шансовете са никакви .

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 САББ

    21 28 Отговор

    До коментар #5 от "SAAB":

    СААБ, това което твърдиш е невярно. Прилагам филм, за руски алпинисти, хванати в капан на Пик Победа- стоят на 6900+ над седмица-
    Боян е жив !
    Не бъдете Нихилисти !!!!
    http://imperiya.by/video/sDOAHaRPL_S/tsena-pobedyi-2008.html

    Коментиран от #8

  • 8 SAAB

    37 5 Отговор

    До коментар #7 от "САББ":

    Няма да влизам в диалог.........няма и да гледам материала !
    Ясно съм написал ......без кислород !

    Коментиран от #22

  • 9 filo

    36 7 Отговор
    Само наивник може да мисли, че Боян е жив. Който търси той намира.
  • 10 кокото

    39 9 Отговор
    Който каквото сам си направи, и господ не може да му го направи .... дано да е ОК, с този диабет на 7000+ метра, ако е там, шанса да е жив клони към 0 след 7 денонощия ! Дай боже да е жив !
  • 11 Пак той

    17 45 Отговор
    Щом това е вашето верую, не гледайте никакви материали, не влизайте в диалог, просто си стойте в собствения сос, дишайте собствения въздух и гледайте не по далече от носа си.
    Дерзайте
  • 12 Иванов

    38 6 Отговор
    Дано да е жив! Надеждата умира последна.
  • 13 Голям Слон

    89 3 Отговор

    До коментар #4 от "Георги":

    Не съм казал, че искам да умре. Напротив! Бих искал да се върне жив. Казвам само, че рисковете, които поема той и всичко негови приятели, са абсолютно излишни. Не откриват нищо ново. Не допринасят с каквото и да било за науката. Просто на всички искат да покажат с какво огромно его разполагат. Онези върхове са пълни с мумии на хора, дръзнали да си повярват, че са свръхчовеци. Няма значение. Явно глупавите и злобни оптимисти са наистина твърде много.
  • 14 JPower

    52 21 Отговор
    Тоз папагал Боян, спираше развитието на ски спорта в Банско.....цоцаше пари от екотерористите за да си катери баирите!!!!
  • 15 Zooropa

    37 19 Отговор
    Женичката му вече е пуснала сметка за събиране на парички :-) Вече започвам да мисля, че всичко е една много добре обмислена стратегия за точене на средства от народа.

    Или просто паниката ги е обзела.

    Коментиран от #43

  • 16 Клмн

    39 5 Отговор
    И кво тр направим като го няма .... :/
    Да го търсят ако изпълнява неква мисия под пагон, даваш на държавата и получаваш от нея...съдействие при проблем...кой го кара да се разнася там?!
  • 17 До Георги

    88 1 Отговор
    Каква вина имаме ние или онези, които наричаш "плужеци", за бедата в която се е самосложил Боян? И защо трябва да унищожава някого? Дано да оцелее, никой не му мисли злото! Но и не сме длъжни да споделяме самоубийствените ценности на един или друг индивидуалист!
  • 18 гост

    90 5 Отговор
    На никой не желая нищо лошо, но човек който пренебрегва всички и не се съобразява с нищо какъвто и да го изкарвате първо е глупав, второ е нахален, трето е позьор. Не може да се ангажира цялата държава защото някой е тръгнал да чеше собственото си его. Съпругата прави коментар НЕ МИ КАЗВАЙТЕ ЧЕ НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА!!! Да, очевидно за хора като тези е така, но за толкова много български граждани дори малките неща са невъзможни. Какво е това нахалство!? Та каква кауза и за какво трябва да се правят тези неща. Всяка снимка на този човек е поза и се чудя и Министър Захариева и премиера толкова ли не разбират това!? Който поема риск, трябва да е готов за последствията от него. Това не е случаен инцидент или терористичен акт, та обществото да е длъжно на такива хора.

    Коментиран от #19

  • 19 Краставички

    36 2 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Именно. Точно на място иде поговорката, сметка без кръчмаря.. В случая кръчмаря " е планината

    Коментиран от #21

  • 20 кийх

    18 1 Отговор
    Бог да го прости! Дано изобщо някога да открият трупа му.
  • 21 Роко

    18 3 Отговор

    До коментар #19 от "Краставички":

    Само да ви осведомя или да поясня че много глупости за професионализъм чета а в крайна сметка нищо.На днешната техника .gps телефони проследяващи устройства ,на мен да ми каже някой че 5-6 дена не са го чували то бива бива професионализам и то за един от най високите върхове е то няма коментар ,,,,.
  • 22 бял

    8 15 Отговор

    До коментар #8 от "SAAB":

    Да ти обясня,височината накоято тялото умира ,независимо дали лежиш,пиеш течности и се опитваш да храносмилаш е от 8000м нагоре,нормално аклиматизиран алпинист може да изкара няколко седмици над 6000м,ако има достатъчно газ да си топи вода ,чети повече,не е вредно
  • 23 Spy

    32 3 Отговор
    Планината не прощава точно когато се мислиш за непобедим Тя ти показва реалноста
  • 24 Оптимист

    20 2 Отговор
    До Роко Днес попитах негова позната защо е без тракер и джипиес телефон, отговора беше не си е взел телефона , а тракера му паднали батериите. за първото ясно безумно е , но за второто не знам как така падат като са направени за такива температури. Е все пак се надявам да е оцелял след всичките си неразумни действия.
  • 25 Тръмп

    13 3 Отговор
    Не е оцелял, въпроса е Защо?
  • 26 ГосТ

    16 27 Отговор
    Пффф, май това си е представителната извадка на българина. Забелязъл съм го и в други теми. Добре, че съм далече от този АД и трябва да правя всичко възможно да не се връщам. Разбира се че е логично, не може България да е най изгнилата държава, ако хората не са гнили. Вие сте роби, всеки свободен човек трябва да изчезне от тази кочина. Ще се повторя,един ден всички ще умрем,но преди това, някои ще са живяли достойно. А вий,вии сте.... и скотове,както е казал Ботев преди много години.
  • 27 Ами

    42 3 Отговор

    До коментар #4 от "Георги":

    Не го познавам човека, дано да е жив, но най-светлата личност не се определя по това, кой по какви чукари се катери. В общи линии, когато човек поема риск за собствения си живот не е необходимо да занимават цялата нация с него. Подобни рискове са вид безотговорност към себе си и към близките и всичко заради някакви емоции. Практическа полза за обществото от подобни действия няма, ако иска да завещае нещо на поколенията - по добре да напише книга.
  • 28 Иван

    17 0 Отговор
    Това ,вече не е спасителна операция!Не е възможно 10 дни да оцелее на 8000м!
  • 29 гощо

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "Георги":

    Кви плужеци бе кви мижитурки кой ще унищожава Боян бе?!??! Ти добре ли си,някаква революция ли чакаш да поведе Боян като се върне?!?
  • 30 ААА

    17 0 Отговор
    Това е реализма, за съжаление, шансовете за живот "горе" изтичат минута по минута.Все пак нищо не свършва докато не хлопне капака на ковчега и първата лопата пръст . Преди около 76 години моят дядо (чието име нося) в един обикновен зимен ден си взима пушката ,раницата с малко храна , и двете кучета и хваща балкана. Идва жестока зимна буря , с два метра снегове и виелици. Единадесет дни от дядо ни вест ни кост. Баба с три малки деца отива при свещеник , да го пита какво да прави, смятали го за мъртъв. На единадесетият ден полужив скелет лазейки и търкаляйки се дядо стига до ..........Без пушка раница и кучета- никога не разказа какво е правил и къде са кучетата.
  • 31 Професор

    26 0 Отговор

    До коментар #4 от "Георги":

    Неволно правя паралел с Х. Проданов , срещу Природата не може да се пъчиш с ЕГОто си ?!?!
  • 32 Кари

    26 5 Отговор
    Този сега е известен. Отива на майка си в......и сега България да говори за неговия подвиг и какъв герой бил. Кой му виновен? Ха.... хеликоптери, непалци и мамалци да му ходят по гайдата да го дирят. Като оназ с Бразилията, отишла да се лекува при медиум и после събирай народе пари да си дойде у Бг. Аман от комплексари.

    Коментиран от #49

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Жорко

    26 2 Отговор
    Не разбирам защо е цялата тази шумотевица, включително и държавни иргани да се занимават с издирването на някакъв самоуверен алпинист, който си е повярвал, че е почти бог. Да, голям професионлист е, прославил е България, но също така като такъв трябва да знае прекрасно правилата. А той е бил тръгнал сам нагоре, без необходимите приготовления и в разрез с практиката да не се тръгва сам. Напомня ми на Христо Проданов. Един връх е покорен, когато се върнеш жив и здрав, а не да те носят на носилка. Също е доста егоистично да си гъделичкаш самолюбието и след това един куп народ да те търси, като излагат на опасност здравето и живота си. Никъде обаче не видях в новините кой плаща за тези спасителни операции. Едва ли всичко се покрива само от застраховката.
    Също така е много грозно да скърбиш избирателно. Ако е загинал, значи така е трябвало да стане, а също той е допринесъл за това. Имал е достатъчно контузии и сигнали, че му е време да се откаже от този опасен спорт. Наскоро при катастофата край С .Вакарел в автобуса загинаха доста хора. Всеки ден умират хора от катастрофи или примерно от рак. Техният живот не е по-маловажен отколкото живота на този аплинист. Също са почернени семействата.
  • 35 Кари

    16 0 Отговор
    Не дай Боже никому, но сме длъжни да се съобразяваме с природните дадености. Живея край морето и мога да кажа, че често се давят добри плувци. Просто не се съобразяват със стихията, която може да те помете. И в този случай е така. Този човек непрекъснато демонстрираше свръхсили, но уви, не е така. Все пак пожелавам да е жив.
  • 36 filo

    4 1 Отговор
    Сега кой ще плаща за издирването. Предлагам това да е жена му.
  • 37 От Бг

    3 3 Отговор
    Не си спомням така ли преди години търсиха Христо Проданов?! Мисля,че НЕ! Той не беше заслужил ли това?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Лост

    10 1 Отговор
    Той и Проданов тръгна да изкачва без кислород...и там си остана. Баща ми има един лаф: -"Колкото пъти съм се правил на гъзар, толкова пъти съм се осирал".
  • 40 Тишина

    9 1 Отговор
    Алпинист - човек, който поема ненужни никому рискове, за да отиде там, където няма никаква работа. От дежурното присъствие на този човек в сутрешните блокове отдавна ми дойде до гуша, а сега продължават и с неговото отсъствие. Аман от фалшиви герои, които в същността си са просто едни безделници! При това този играе партия едновременно с властта и със зелените екорекетьори.
  • 41 asdf

    3 0 Отговор
    Няма лошо да се катери. Ако се е опитал да спаси живот нека е герой дори да не успее, но ако се катери ей така не е никакъв герой.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Krakra

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Zooropa":

    Ot koe zoo si izlqzal be zooropa . Skriy se,4e me sram 4e si balgarin !!!!

    Коментиран от #45

  • 44 Krakra

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "ГОСПОД":

    NE6TASTNIK !
  • 45 Zooropa

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "Krakra":

    То пък ти си един истински българин с тоя правопис на писане на тъпунгерица...
  • 46 компетентен

    2 0 Отговор
    там му е мястото......кво да го жалим....накатери се
  • 47 Справедлив

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Голям Слон":

    Плаща се ина спасители , и на застрхователи, открай време
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 българин

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Кари":

    Абревиатурата за България е БГ.... !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания