Last news in Fakti

13 Май, 2018 17:15 4 046 18

Отпор срещу „Северен поток 2“

  • северен поток 2-
  • отпор-
  • газопровод-
  • сащ-
  • съд-
  • русия

Газопроводът е проводник на влиянието на Кремъл

Отпор срещу „Северен поток 2“ - 1
Снимка: Shutterstock

Вълна на отпор се надига срещу строителството на газопровода "Северен поток 2“, проектиран, за да доставя руски газ към Европа. Вчера еколози от сдружението "Nabu“ обявиха, че искат спиране на проекта по съдебен път, а днес излезе интервю с посланика на САЩ в Берлин Ричард Гренел с остър коментар по темата. Преди това и еврокомисарката по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер беше категорична в критиката си.

Американският дипломат, който отговори на въпросите на германската медийна група „Funke“, предупреждава Германия и Европа, че "Северен поток 2" е проводник на влиянието на Кремъл. По думите му, сегашната стратегия по отношение на проекта е "много проблематична" и САЩ са особено загрижени във връзка с това.

Междувременно от сдружението "Nabu" са сезирали Върховния административен съд в Грайфсвалд, за да спрат планираното за 12 май започване на работа по участъка от газопровода в Грайфсвалдския залив.

Еколозите са убедени, че проектът ще нанесе непоправими вреди на крехката екосистема в района Те подчертават също, че газопроводът е излишен, тъй като търсенето на руски газ в Европа не е достатъчно голямо, за да оправдае строителството му.

Еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер, също в интервю за "Funke" заяви, че "Северен поток 2" не отговаря на европейските интереси, съобщи News.bg. "Общата ни стратегия предвижда получаване на енергоносители от различни източници, за да се намали зависимостта от Русия", подчерта Вестагер.

Работата по газопровода вече започна, въпреки че не всички страни са издали съответните разрешения за това. Остър отпор срещу реализацията му има в Полша и в балтийските страни, както и от страна на редица екологични организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А стига бе

    71 10 Отговор
    Хаахха-еко терористи се жалват на американският посланник в Берлин..--виждате ли абсурда??? Що тези еколози не пищят за фракинга-добива на шиистов газ в САЩ.. ..Пищете си сороси и еколози-С.Поток 2 вече се строи--от Германска страна и от Руска страна...

    Коментиран от #6, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Суйо

    18 3 Отговор
    И това за да вървят продажбите на немските "катафалки"! Вай, вай, вай...
  • 4 Биг Дик

    11 47 Отговор
    Строи се ама на върба, колко се построи турски паток,само една тръба и то платена от крепостните. Няма милост и съжаление вече ,но пасаран русофилдебили.
  • 5 бе то

    57 5 Отговор
    газта която сега минава през украйна и полша не е ли пак руска?? та значи ако същата тази газ заобиколи украйна и полша и влезе през германия увеличава влиянието на русия ??? а диверсификацията не означава да купуваме СКЪПА газ от други източници...когато янките предложат по-изгоден вариант лошо няма
  • 6 Само питам

    8 44 Отговор

    До коментар #1 от "А стига бе":

    А еко терористите в България платени с руски пари по-добри ли са.
  • 7 стоян

    10 54 Отговор
    Путин ще умре от инат само газта да не минава през Украйна .И за този негов кеф ще платят бедните руснаци с чиито пари иска да заобиколи Украйна

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Да да

    6 21 Отговор

    До коментар #1 от "А стига бе":

    Гений,единствената цел на тези проекти е Русия да поръчва тръби за тях и после да си ги монтира където и е удобно,но не и по проектите! Хем западни фирми имат работа,хем руснаците плащат! Тоя финт го научиха от нашия АЕЦ Белене!

    Коментиран от #11, #13

  • 9 селянин

    33 7 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    Украйна,Полша и Б-Я,трябва и ще бъдат заобиколени,просто не им трябва Руски газ,краварите им строят хъбове за щатски втечнен газ..
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 селянин

    34 6 Отговор

    До коментар #8 от "Да да":

    Проектът Южен поток го спряха краварите,дойдоха 2-3 сенатори..и сега Путин слага Южни тръби на Турски поток.
  • 12 ТАС

    36 6 Отговор

    До коментар #7 от "стоян":

    Путин не луд да храни алчните кравари.

    Участъка в Украйна го купиха приближени на президента Обама.

    Нима си мислиш, че на американците им пука за украинците, румънците българите и др. народи. Техния интерес е да контролират газа на ЕС, и да клатят лодката.

    Германците са достатъчно умни да не оставят никой да им клати лодката.

    А нас тука на балканите кучета ни яли.

    Ще се усетиш като вземат да ти демократизират джоба краварите.
  • 13 гост

    19 0 Отговор

    До коментар #8 от "Да да":

    Мммм дааа, вярно е, че тръбите са Made in Germany и от тази гледна точка Северна поток е изгоден и за германците. Нали не си мислиш, че си по-умен от хората с милиардите, които със сигурност са си вързали гащите така, че да не стане така както си мислиш? А диверсификацията, както правилно отбелязаха по-горе, не е да купуваш през прекупвач, както вече се случва с някои излъгани. Производители има конкурентни на Русия не един и два, въпросът е има ли изградена инфраструктура,колко ще се оскъпи доставката с алтернативни методи и дали тия производители биха има възможността да покрият нуждите или да поемат риска с изграждането на такава.
  • 14 Барчо

    14 0 Отговор
    По принцип съм съгласен да го спрат. Ние ще купуваме от Турците руски по-евтино. Ингилизи, франсета и други да го лапнат американския.
  • 15 Гостът

    13 0 Отговор
    Да си кажат направо ,че на САЩ им пречи газопровода.Няма никаква друга причина за спирането му.
  • 16 Kcaniba

    10 0 Отговор
    причините в квиченето на краварите, относно Сев Поток 2 са изрично икономмчечки!!!
    Т.е. всички тези майдауни в Usраина, новичоци, руски агресии, антипути и т.н. са за пари!!!!
    Ами да, вие какво си мислите, че Русия е лоша заради това, че фащ не могат да си правят каквото си искат в Евразия, от страх от възмездие!?
    Това е я7но, но още по лошото е, че руските инергийни проести - Газпром, Роснефт, Росатом, Роскосмос печелят, а на фащ не отчитат процентите!!!
    Още ли не разбрахте, че фащ не е само империята на злото и лъжата , терорист номер 1, но и рекитьор номер 1!!!!
  • 17 ****

    5 0 Отговор
    Ако и аз бях на мястото на Русия,и аз бих избегнал колкото се може транзит на газа през държавите,защо трябва да плащантранзитни такси,само на Украйна плащат между 2-3 милярда,за това ревът Плша и Украйна,че ще им резнат парите.
  • 18 патриотъ

    6 0 Отговор
    Северен поток 2 никой вече не може да го спре,защото всички договори са подписани и строежа е започнат.Ако германците го спрат,ще плащат огромни неустойки по договора,а те не са толкова глупави.Естествено,че на американците им се иска да продават шистовия си газ в Европа и да владеят пазарите,но от икономическа гледна точка това няма да стане и сега решиха да подключат разни еко организации и тем подобни кученца на САЩ да лаят и да ни убеждават,че бялото е черно.И ако Европа се съгласи на това безумие,тя окончателно ще загуби суверенитета си и Европейския съюз губи всякакъв смисъл,защото такъв няма да има!