1 025 6

Русия заклейми мнимото убийство на Бабченко

Остри критики към Киев и Бабченко

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Кремъл осъди мнимото убийство на руския журналист Аркадий Бабченко в Украйна и призова Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да вземе мерки по случая, предаде ДПА.

"Използването на журналист, за да бъде заблудено обществото, хвърля сянка върху цялата журналистическа общност и подкопава доверието в медиите", се казва в разпространено изявление на Съвета по правата на човека към президентството. В документа се подчертава, че това е "нехуманно драматизиране на собствената смърт".

Съветът на Европа и ОССЕ трябва да използват пълномощията си "да повлияят на украинските власти с цел нормализиране на атмосферата за работата на медиите в страната", заявяват официалните руски правозащитници.

Самият Бабченко оправда ролята си в мистификацията, която според украинските власти е била необходима, за да се предотврати действително покушение срещу него. Международни журналистически организации заклеймиха манипулацията, съобщи "Дарик". Бабченко отвърна на критиците с пост във Фейсбук, в който ги прикани, ако се озоват в неговото положение, "да се придържат към своите високи нравствени принципи и да умрат с гордо вдигнати чела".

Борис Херман, предполагаемият поръчител на подготвяното покушение срещу Бабченко, бе арестуван. Според "Интерфакс" той е казал пред съд в Киев, че негов познат от Москва му възложил да проучва в Украйна международни парични трансакции и свързани с тях въоръжени групи и хора с политическо влияние.

Русия


Още по темата

 • Как е планирано убийството на Бабченко

  Как е планирано убийството на Бабченко

  Руският опозиционен журналист Аркадий Бабченко, за чиято смърт съобщиха украинските власти, се оказа жив ден след появяването на информацията за ...
  2.06.2018
  1 371
  9
 • Ето кой е искал да убие руския журналист

  Ето кой е искал да убие руския журналист

  Украинските власти идентифицираха лице, което е било вербувано от руските тайни служби, за да организира убийството на руския журналист Аркадий ...
  1.06.2018
  2 433
  23
 • Бабченко: Ще танцувам на гроба на Путин!

  Бабченко: Ще танцувам на гроба на Путин!

  Ще танцувам на гроба на Путин. Това обеща руският журналист Аркадий Бабченко, който инсценира собствената си смърт. Бе съобщено, че руснакът е убит в ...
  31.05.2018
  8 203
  66

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 09:38  02.06.18
  жалък цирк! Предателя л..но бабченко е жив!!! А стотици деца, родени в Usраина, но убити в Донбас - не са!!!! Usраина е псхиаирия, маскирана като държава!!
 • Реално
  Отговор
  2 09:39  02.06.18
  Че то цял свят го заклейми този цирк...
 • Джомолунгма
  Отговор
  3 11:58  02.06.18
  Еми да вземат да го гръмнат тогава! Те друго и не могат.
 • Голям прос
  Отговор
  4 19:46  02.06.18
  Артисти!
 • Стефан
  Отговор
  5 23:15  02.06.18
  парични траСакции....
 • Patriot
  Отговор
  6 02:21  04.06.18
  На кой му е притрябвал този "интелектуалец", та чак да го гърмят!? На нормалните украинци,предполагам,вече им е писнало от всичко и за няма отново на Крещатик майдан,ги залъгват с бози.

Напиши коментар:


Публикувай