1 494 6

Швеция привика всичките си резервисти

Това не се е случвало от 1975 година

Швеция привика всичките си резервисти
Снимка: БТА/ AP
Денис Джамбазов

Швеция свика на днешния национален празник 22 000 резервисти на военно учение, каквото не е правено от над 40 години. Целта е да се изпробва способността за мобилизация на тези сили за подпомагане на професионалната армия на фона на напрежението между Русия и Запада, съобщават световните агенции.

В тези маневри са включени 40 батальона на територията на цялата страна. Те са част от усилията за ремилитаризация след десетилетия на намаляване на инвестициите в отбраната, дължащо се на размразяването на отношенията Изток-Запад и на края на Студената война.

Армията се надява поне половината от доброволците да се явят за мисии за наблюдение, отбрана и логистика, които ще са предимно по суша. За пръв път от 1975 година генералният щаб организира с резерва импровизирано учение на национално равнище, предаде Би Ти Ви. Швеция, на чиято територия не се е водил въоръжен конфликт от над два века, не е част от НАТО, но е част от проекта "Партньорство за мир" на атлантическия алианс.

Шведските ръководители редовно изтъкват Русия като причина за модернизацията във въоръжаването, връщането на наборната военна служба миналата година или съвсем неотдавнашното повторно разполагане на полк на остров Готланд, шведски преден пост в Балтийско море. По искане на правителството от 28 май до 3 юни в шведските домове бе изпратена по пощата книжка в 4,8 милиона екземпляра с инструкции за действия в случай на въоръжени конфликти и природни бедствия. Това също не е правено от годините на Студената война.

Швеция


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Рада Дълбоката
  Отговор
  1 08:35  07.06.18
  Имали дали ! Когато една държава се ояла и няма какво да си прави парите ги хвърля в пералнята наречена пропаганда и използва медиите за всяване на страх в населението си . Няма логика Русия да заплашва страни който не са членки на Нато (Швеция, Австрия,Финландия ) и да ги губи поне по документи като неутрални страни нещо повече- след края на ВСВ ,Русия остави Австрия да се самоопредели като тази държава и до ден днешен поддържа една идея по приятелски отношения може би от благодарност и добри спомени .

  Коментиран от #4, #5

 • Толераст
  Отговор
  2 08:41  07.06.18
  Много презервативи и вазелин ще идат .....
 • Българина
  Отговор
  3 08:50  07.06.18
  Руския оркестър е 20 000...
 • Да да
  Отговор
  4 11:10  07.06.18

  До коментар #1 от "Рада Дълбоката":

  Афганистан не е член на НАТО! Украйна не е член на НАТО! Грузия,Осетия,Полша преди ВСВ не е била член на НАТО! Русия напада само сърани,които не са членове на НАТО!
 • К.К.
  Отговор
  5 12:17  07.06.18

  До коментар #1 от "Рада Дълбоката":

  Така са се разбрали с Чърчил иначе Австрия щеше да се самоопредели както Чехия, Унгария и ГДР .
 • патриотъ
  Отговор
  6 13:10  07.06.18
  И се оказа,че за всички резервисти няма полички,бели чорапки и памперси!

Напиши коментар:


Публикувай