Last news in Fakti

4 Юли, 2018 07:42 1 507 0

Терористи удрят през интернет

  • хамас-
  • израел-
  • интернет-
  • facebook-
  • смартфон

"Хамас" се опитва да шпионира военнослужещи чрез фалшиви приложения за запознанства

Терористи удрят през интернет - 1
Снимки: БТА/АР

Израелската армия заяви, че е разкрила заговор на групировката "Хамас" да шпионира военнослужещи чрез сприятелявания в социалните мрежи и подвеждането им да свалят фалшиви приложения за запознанства, които дават достъп на Хамас до смартфоните им, предаде АР.

Високопоставен служител от израелското разузнаване заяви, че "Хамас" първо се свързва с военнослужещите във Facebook - често пъти чрез профили уж на млади жени - и после отношенията се прехвърляли в приложението за текстови съобщения.

След като получила десетки рапорти от войници за необичайни съобщения, армията започнала операция под кодовото наименование "Разбито сърце".

Израелските въоръжени сили посочват, че открили в онлайн магазина за софтуер Google Play три управлявани от "Хамас" приложения, които от началото на годината са били свалени от около 100 военни.

Служителят от разузнаването, който пожела анонимност съгласно правилата в израелските въоръжени сили, заяви, че опитите на "Хамас" да шпионира израелските военнослужещи в киберпространството не са нищо ново. Но по думите му използваните способи да се заразяват телефони чрез зловредни мобилни приложения са съществена промяна, защото по този начин може да се установява контрол над съдържанието на съответния телефон и евентуално да се придобиват поверителни данни или да се компрометират снимките в апарата, за да бъдат използвани после за изнудване на военнослужещи.

Армията посочи, че първите две приложения се казвали "Гланслъв" и "Уинкчат", които били представяни като приложения за запознанства. Третото, "Голдън къп" ("Златна купа"), било уж за новини за Световното първенство по футбол в Русия.

Терористи удрят през интернет

Снимките били на жени, чиито снимки и лична информация били откраднати от профилите им във Facebook. Някои били оскъдно облечени. Разговорите се водели на разговорен иврит от израелски мобилни номера. Военните добавиха, че управляващите профилите не са действали непременно от Газа.

Служителят на разузнаването заяви, че благодарение на нововъведени правила за използването на мобилни телефони не са били нанесени никакви вреди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА