Last news in Fakti

9 Юли, 2018 13:20 1 561 5

Отстраниха главния прокурор в Румъния

  • румъния-
  • президент-
  • прокурор

Президентът подписа заповедта

Отстраниха главния прокурор в Румъния - 1
Снимка: БТА/AP

Румънският президент Клаус Йоханис се подписа под документ за отстраняването на главния прокурор за борба с корупцията Лаура Кьовеши, съобщи Romania Insider.

Йоханис се съобрази с решението на Конституционния съд от май.

„Решенията на Конституционния съд трябва да бъдат спазвани в държава, която спазва върховенството на закона. Президентът издаде указ за отстраняването на главния прокурор от поста“, заяви говорителят на президентството.

Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер призова за отстраняването на Кьовеши още през февруари. Това предизвика многохилядни протести в цялата страна.

ЕС многократно е показвал одобрение към борбата с престъпността в Румъния. Според местни представители обаче прокуратурата извършва политически процеси. Правителството вече започна реформи в съдебната система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gencho

    5 4 Отговор
    Официалната причина: Много от осъдените политици са невинни
  • 2 гост

    5 0 Отговор
    Сега вече и нашите политици могат да идат да се учат от Румънския опит, както бяха обещали преди две-три години.
  • 3 Пародийка

    4 0 Отговор
    А наща 150 кг цацка?
  • 4 аааааааа

    1 0 Отговор
    а тук - кога?
  • 5 Фердинанд

    0 1 Отговор
    Това се случи преди три дни ,но никой не обелва дума.Много от методите за борба с корупцията са същите от времето на Чаушеско.Някой хора обичат да се борят.
Новини по държави: