18 Юли, 2018 19:05 13 365 51

Фатални недостатъци в F-22

  • изтребител-
  • недостатъци-
  • f-22

Те могат да са критични за изтребителя при бойна ситуация

Авторитетното американско издание The National Interest няколко недостатъка на най-модерния американски изтребител пето поколение F-22 Raptor, които могат да се окажат „фатални” при въздушните дуели със силен противни, пише Блиц.

Американски експерти съобщават, че самолетът „Раптор” е най-важният елемент от въздушната сигурност на САЩ дори с отчитане навлизането на стелт-изтребителят F-35. Именно на F-22 Щатите залагат основно, което се потвърждава и от факта, че Пентагонът не се стреми да продава самолета в други държави. Той действително е един от най-добрите изтребители в света, твърдят анализатори. И у най-добрия американски изтребител обаче има недостатъци, способни по негативен начин да се отразят на неговата бойна ефективност.

Става дума преди всичко за технологичната част. Например F-22 е „сляп” в инфрачервения диапазон, макар негови потенциални съперници вече имат инфрачервени търсещи сензори. Това им позволява да сканират въздушното пространство и да откриват широк спектър въздушни обекти. „Рапторът” фактически е лишен от такава възможност. Най-важният момент обаче е липсата на модерен радар, позволяващ след изстрелването на ракетата самолетът да се отклони от направлението на атаката. „Рапторът” трябва постоянно да запазва направлението, защото при отклонение от 90 градуса връзката с ракетата може да пропадне.

Това е фатален за боя недостатък, защото F-22 не може да направи противоракетни маньоври и се подлага на пуснатите ракети. „Раптор” е създаван преди повече от 20 г., когато е нямал достойни конкуренти. Сега ситуацията се измени, но технологично самолетът е останал същият. Като последен недостатък експертите сочат „не най-далекобойното” въоръжение. Конкурентите вече притежават по-сериозни ракети. Тези критични несъвършенства заплашват „Раптора” с негативни последствия при среща с достоен съперник, обобщават експертите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jo hustan

    18 57 Отговор
    хахахахахахах....абе вие гледайте да не идва към вас пък....другото е ала бала

    Коментиран от #5

  • 2 Готин ама не съвсем

    73 16 Отговор
    Ми каво толкова?
    Ние го пишем отдавна, че не става, както и прехваления Ф-35! Но няКОЙ го превъзнасят! Некомпетентност или продажничество е въпросът?

    Коментиран от #26

  • 3 Аз казах

    45 5 Отговор
    Няма да си купувам Раптори!

    Коментиран от #14

  • 4 ТЪЙЙЙЙ НАЧИ ДА РАЗБИРАМЕ ЧЕ

    58 7 Отговор
    МОЖЕ ДА ЛЕТИ САМО В ПРАВА ЛИНИЯ ПО ВРЕМЕ НА АТАКА ... ?,:";??
  • 5 Хи их хи

    51 2 Отговор

    До коментар #1 от "jo hustan":

    То и селскостопански самолет да идва към теб, пак е опасно!
  • 6 червена пропаганда

    15 76 Отговор
    В тоя комунистически сайт тече някаква пропаганда против САЩ или поне редакторчетата ги тресат комплексите.Каквито и глупости да пишете Ф-22 остава най-добрия изтребител в момента дори и да е на 20г.Това говори за очевидното изоставане на другите държави и по-специално на руснаците ,които се развиват с 20г. закъснение.САЩ до 5 години ще покажат проекта за новия им изтребител от 6-то поколение и тогава на другите пак ще им тярбват десетилетия да наваксват ,пък тук русофилите нека си пишат каквото искат.

    Коментиран от #7, #11, #12, #28

  • 7 ОлигУфрен

    56 4 Отговор

    До коментар #6 от "червена пропаганда":

    Информацията е има и в други сайтове, кво плачеш, когато нещо не ти оттърва?
  • 8 onq s konq

    9 48 Отговор
    Бил "сляп" раптора му с раптор значи...Е и?Веднъж на първа среща с една в заведение й пуснах ръка под масата,а на моменталната й реакция "Ама какво правиш?" и обясних че съм зле със зрението и затова пипам:)Между другото с тоя НЕОБЯТНО ОГРОМЕН ПОСЛЕДЕН ВОЕНЕН БЮДЖЕТ американците могат не да го модернизират,нещо повече-МОГАТ ЦЕЛИЯ ДА ГО ИЗКОРМЯТ И ДА НАБУТАТ В НЕГО АБСОЛЮТНО НЕПОЗНАТИ ДОСЕГА ТЕХНОЛОГИИ!

    Коментиран от #9, #10, #16, #22, #32, #34

  • 9 веселяк

    27 3 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Най-вероятно могат да го модернизират, но хората мислят колко ще им струва това! А вече имат в лицето на Ф35 самолет с последните технологии! Всичко явно опира до рентабилност.
  • 10 Бай хой

    29 5 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    И тересно е ти га бе на бригада у краварнико да миеш чинии кво ти набутаха крава бойс кат та и кормиха?
  • 11 832

    60 3 Отговор

    До коментар #6 от "червена пропаганда":

    Няма никаква пропаганда, а ми вземи и чети повече по темата. Преди известно време имаше тренировки на въздушен бой с европейските изтребители и познай да ли раптора не го яде "дебелият". Освен това, е добре да отбележиш, че въпросната констатация не идва от някой противник на американците, а разсъжденията са направени от тях. Не знам какво се случва, когато излезе информация за зле конструираните американски изтребители! Все едно ви бъркат отзад! А бе ей! - Нито си американец, нито е наше производство, нито го имаме на въоръжение! - Какво се пените толкова не схващам!
  • 12 Реалист1

    31 1 Отговор

    До коментар #6 от "червена пропаганда":

    Ако шестото поколение е като петото, не искам да си го купувам
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Джудже

    32 3 Отговор

    До коментар #3 от "Аз казах":

    Те американците и без това не ги продават защото ги е срам.
  • 15 555

    32 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: МОГАТ ЦЕЛИЯ ДА ГО ИЗКОРМЯТ И ДА НАБУТАТ В НЕГО АБСОЛЮТНО НЕПОЗНАТИ ДОСЕГА ТЕХНОЛОГИИ!....верно бе...ми тя зона 51 за кво им е...то там -летящи чиний,тепсий...тенджери...секви технологий има...и зелени човечета за пилоти пак оттам си земат
  • 16 Рибар

    29 1 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Това да не е шаран да го изкормят бе..и да го напълнят с ориз и зарзават.
    Животновъди разбирачи значи..
  • 17 Ади ба

    7 10 Отговор
    Сега разбрахте ли защо бат Бибитко не ще да купува тези модерни самолети.Да може да са 15 ръка и да са по скъпички ама залага на твърдо като купува ф16.
  • 18 Onq s konq

    16 2 Отговор

    До коментар #13 от "Владо Вр":

    На мен не ми обръщай внимание, аз съм тук заради центовете! Пиша глупости, ама иначе глад ще ме гони!

    Коментиран от #19, #20, #21

  • 19 Оня лудия

    21 0 Отговор

    До коментар #18 от "Onq s konq":

    Ех конче вихругонче тука вече си напълно прав за себе си,то само в това те бива да си пробутваш глупостите глупаче такова!И сега следва аз от тук да ти задам няколко въпроса сповишена трудност.Колко обиди трябва да понесеш за да СПРЕШ ДА РЪСИШ ГЛУПОСТИ БЕ ПУМИЯР БЕЗПОЛЕЗЕН???Веднъж да си признаеш,че в това най много те бива!Тоя бил прост оня другия там луд,а третия не знам какъв.И най накрая да си признаеш,че си най ПРОСТ от всички.ЗА ГАЗОВАТА КАМЕРА СИ!!!На това отгоре съдиш хората,че са и мързе!
    ливи даже некадърни,ама единствения некадърник си ти ПРОСТАК!
  • 20 Оня лудия

    18 0 Отговор

    До коментар #18 от "Onq s konq":

    Защото затвое сведение "мързеливите и некадърните",работят нонстоп на три смяни,поне повечето от тях.Идоходите значително са добри за разлика от безпомощни пумияр като теб които само РЪСЯТ ПРОСТОТИИ ЗАЩОТО ЗА ДРУГО НЕ ГИ БИВА ПРОСТО СА СИ НЕКАДЪРНИ!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Манаф

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Да не се набутали и в тебе " нови технологии" преди да изкарат старите ?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Az да ви

    8 0 Отговор
    Нали става за таран......
  • 25 тролите да бегат

    2 14 Отговор
    Може да не вижда като комар инфрачервено, ама вижда като пчела в ултравиолетово. И ще долети, да жили всички руски тролове тук.

    Коментиран от #29

  • 26 Дедо поп

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "Готин ама не съвсем":

    А бе добре,че сте вие.Тъкмо щях да си купя Раптор,ама сега ще си купя руски трактор с манивела.Засича навсякъде и е невидим.

    Коментиран от #30, #31

  • 27 Азъ

    4 5 Отговор
    Защо не научите правописа и тогава да коментирате? Писна ми да чета неграмотни писмена.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 456

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "тролите да бегат":

    ..ке ми ужили....дедова...
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Готин ама не съвсем

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Дедо поп":

    И какъв ти е проблема с руския трактор с манивелата??
    Не само ще оре и сее, а ще изстрелва ракети и ще прелита от нива на нива!
    Та какъв ти е проблема??
  • 32 Спиро

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Да им имаме проблемите:)
    На нас ни трябва просто самолет, който може да лети. И вече сме щастливи.
    По-добре ТЕ от нас да се учат:))
  • 33 Сержант Билко

    1 1 Отговор
    Аз най добре знам кое как и за колко се прави. Кой не знае да гледа филма.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ре6о

    4 3 Отговор
    Уахаха , русофилите утре се радват на подобни глупости вече 15 години - от както F 22 е на въоръжение .. За това време се разбра , че наличните 187 Раптора могат да унищожат целия военновъздушнен флот на Русия и че Русия за трети път се провали в опита си да изкара самолет 5-то поколение . Особено след като Индия се отказа да прави авиониката на ПакФа . Поредния шамар за ватниците дойде през м.декември.2017- та , когато се оказа че руската тарга не може да постигне обявените параметри и с нови двигатели
    .. Русия е технологичен труп ...Само глупаците се радват на внушенията на подобни материали ...

    Коментиран от #36

  • 36 Дежурен лекар

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ре6о":

    Точно така е.!!! Хайде сега си пий хапчетата и ходи да си лягаш в шеста стая, но по-тихо, че Наполеон и Буцифал вече са заспали.
  • 37 Иван

    0 1 Отговор
    Много е лесно някой да направи една констатацияь за да напишщенещо в това "авторитетно" издание, което просто е един уеб сайт, но Росен зане него, РТ и РИА Новости да чете Там обаче не пишат само такива неща. Та въпроса е защо тук се пишат само такива статии.....това се замислете преди да почнете да спорите кой прав кой крив от самолетите.
    Второ пак извадено от контекста-става дума че радара трябва да държи мишената и предава данни на ракетата в началния етап, след това ракетата има собствен радар в крайния етап на атаката и става дума за отрязък от време от няколко секунди.
    Много е лесно да напишеш нещо и покажеш един проблем едностранчиво. И много е лесно да вземеш от един източник само мнения в една посока и да ги пльоснеш тука за да правиш промиване на мъзъци.
    Факти определено имат доста сериозен принос в промиването на и без това немногонагънатите мозъци на една значителна част от аудиторията. Това се нарича пропаганда.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 efjhor

    0 0 Отговор
    cialis price walmart
    where to buy cheap cialis online http://canadian-pharmacyn.com
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.