22 Юли, 2018 09:28 1 486 12

Букурещ раздава ваучери за еко коли

  • коли-
  • екология

Като начало ще бъдат отпуснати 5000 бройки

Кметството на Букурещ планира да раздаде 5000 „еко-ваучера” на стойност по 9000 леи всеки (3783 лв.) за закупуване на нови незамърсяващи околната среда автомобили, предаде агенция Медиафакс.

Проектът на решение за предоставяне на „еко-ваучери” ще бъде внесен за одобрение в Общинския съвет на Букурещ в близките дни.

„Еко-ваучерите ще бъдат използвани за закупуване на нови автомобили с норма на замърсяване, която осигурява намалени емисии – Евро 6, недизелови или електрически автомобили. Необходимата сума за прилагане на програмата ще бъде осигурена от местния бюджет на община Букурещ”, се посочва в проекта на решение.

Всеки жител на Букурещ с постоянно или временно местожителство в румънската столица ще може да предаде стария си автомобил и да получи в замяна „еко-ваучер” на стойност 9000 леи, който да използва при закупуването на нов автомобил с намалени емисии, недизелов или електрически.

Като начало ще бъдат отпуснати 5000 „еко-ваучера”.

През юни м. г. кметството на румънската столица лансира друг проект с цел подобряване качеството на въздуха в града. По програмата „Велосипедисти в Букурещ” бяха раздадени 5000 ваучера на стойност 500 леи всеки (210 лв.) за закупуване на обикновен или електрически велосипед, тротинетка или устройства от типа „Сегуей” или „Найнбот”.

Право да получат ваучер имаха жители на Букурещ на възраст над 18 години, с постоянно или временно местожителство в румънската столица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    12 2 Отговор
    Как ли ще ги стигнем Румънците?
  • 2 SAAB

    9 2 Отговор
    Пожарникаря веднага ще "роди " идеята ......да взима по 3000 лв на всеки , който няма ' еко - ваучер "

    235
  • 3 гост

    7 0 Отговор
    Това е от общината в Букурещ , отделно от държавната субсидия , която от миналата година е 10 000 евро за нов електромобил за всеки румънски гражданин !!!!! Тоест общо 12 000 евро !!
    https://www.economic.bg/bg/news/8/rumaniya-dava-10-hil-evro-za-vseki-zakupen-elektromobil.html

    Коментиран от #4, #7

  • 4 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Май скоро вместо кюмбета с български номера в Румъния ще гледаме електромобили с румънски номера в България !! Поне ако управляващите не влязат бързо в час !
  • 5 ГосТ

    4 4 Отговор
    Румъния е идеален пример за ползите от членството в ЕС. А вие продължавайте да плюете ЕС и да мечтаете за дивия капитализъм на фащ и болшевишката диктатура на расия.без изобщо да си давата сметка к'во се случва на бедната булгари

    Коментиран от #6

  • 6 1944

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "ГосТ":

    сички форумци мечтаят за ваз 2101 след чакане в мототехника от 10 години. тръпката е неописуема: не знаеш какъв цвят ще има, откъде първо ще текне маслото след първите 10 хил. км, от мотора, скоростната кутия или диференциала.

    Коментиран от #8

  • 7 Я дай линк

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Не мога да повярвам, че такива пари се дават от румънската държава.

    Коментиран от #10

  • 8 Пешо

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "1944":

    Стига драска глупости. Ще рукне масло на Лада на десет хиляди километра в някои друг живот!

    Коментиран от #11, #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Я дай линк":

    Ами линка е в коментара , два пъти ли да го давам , че да видиш ? Или искаш лично от правителството да ти пишат на пощата ??
  • 11 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пешо":

    Ама не бе , лично присъствах 2006 г при покупката на нова Нива , когато "дилъра" посъветва купувача "да си прегледа и притегне всички болтове" , за всеки случай , да си нямал ядове !!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: