23 Юли, 2018 16:14 4 541 13

Адът в руските затвори

  • затвор-
  • русия-
  • новая газета

Шестима надзиратели са арестувани след видео с побой над осъден

Адът в руските затвори - 1
Снимки: Shutterstock

Шестима руски надзиратели от централния Ярославълски район са задържани по обвинение в съучастие в побой на излежаващ присъда в затворнически лагер, съобщиха федерални следователи, цитирани от DPA.

Задържаните могат да бъдат обвинени в превишаване на правата си с използване на насилие, наказуемо по руския закон с до 10 години затвор, според съобщение на руския Следствен комитет.
Смята се, че заподозрените "многократно са удряли с юмруци, ритали и ръгали с неуточнени предмети, мъж по тялото и крайниците", се казва в съобщението.

Обвинението беше повдигнато след като в петък опозиционният в. "Новая газета" разпространи на сайта си 10-минутно видео на предполагаем затворник докато му нанасят такива удари. На кадрите се вижда проснат на маса затворник, който е удрян от десетина надзиратели и крещи от болка. Видеото предизвика вълна от възмущение в Русия.

Следователите са установили всички участници в побоя в затворнически лагер Щ1 в Ярославълски район, подчерта Следственият комитет. В ход е задържането и на останалите съучастници. Установено е, че извършителите са действали съзнателно и са злоупотребили със служебното си положение.

"Новая газета" съобщи, че адвокатката и активистка за защита на човешките права Ирина Бирюкова, предала видеото на вестника, е трябвало да напусне Русия веднага след разпространението на видео материала заради заплаха за отмъщение.

Адът в руските затвори

Миналата година вестникът разтърси международната гей общност със съобщения за систематични отвличания на хомосексуални мъже в кавказката Чеченска република в състава на Руската федерация.
Тези съобщения предизвикаха протести в ООН.

Насилието и малтретирането на лишени от свобода от страна на надзиратели в лагерите и затворите в Русия са редовно осъждани от семействата на затворници и НПО, специализирани в наблюдение на местата за задържане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да го кажем направо.

    36 6 Отговор
    Все още се учат и са мнооого назад от американските си колеги в Гуантанамо и тайните затвори на ЦРУ...има още много да наваксват.

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пандизчия

    39 1 Отговор
    А българските надзиратели са най-големите приятели на осъдените престъпници .
  • 4 alvin

    19 0 Отговор
    Права ли, човек ли ..... нищо подобно - така трябва да се действа във всички затвори. Тези отрепки не са там (в затвора) понеже много са съблюдавали човешките права. Сега се сетили за човешки права, а не мислиха ли за тях когато убиваха, крадяха, продаваха дрога, пребиваха, търгуваха с момичета и т.н. Всеки трябва да има страх от затвора, тогава ще се намали престъпността, а не като сега - да отиват там като на пансион или санаториум.
  • 5 ихои

    13 0 Отговор
    Е, не като в нашите затвори да се разхождат за кафе и на работа без никаква охрана. И да внасят пистолети в затвора.
  • 6 НКВД

    14 0 Отговор
    Това е затвор а не е 5 звезден хотел с рум сървиз! Човеците трябва да се стеахуват от затворите а не да ги приемат за СПА центрове!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бесен Язовец

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    И тебе НПО утре като те набарат от ЦРУ че не си си свършил добре подривната дейност и те набутат за назидание на др.НПО в Гуантанамо и аз ще пиша че резаците ги държът в Кубинската база!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мунчо

    0 0 Отговор
    Колкото и бързо да е напуснала, е отишла направо в устата на Вълка, който след не много време ще приложи стратегията си, поради, която ликвидира Немзов, Скрипал и др., за да може да дескридитира Русия, но това за такива плесени като тази, е невъзможно да вдене.
  • 12 Niki

    0 0 Отговор
    Питайте родителите на някое изнасилено или убито дете , какви права трябва да имат тези отрепки.
  • 13 Варна

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Какво значи "резак" бе едноклетъчно. Това са млади хора, със семейства деца и собствени съдби. Ти нещастно малко човече ли казваш кой да живее или да умре?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания