Last news in Fakti

27 Юли, 2018 06:26 3 847 1

Пълно лунно затъмнение

  • лунно затъмнение-
  • луна

На 27-28 юли ще е второто пълно лунно затъмнение за 2018 година. То ще продължи за 103 минути, което го прави най – дългото лунно затъмнение за XXI век.

Предстоящото пълно лунно затъмнение е по-специално с това, че ще стане по време на пълнолуние, докато Слънцето, Земята и Луната ще са перфектно подредени в една линия. Така Земята ще се застане точно между Луната и Слънцето, а сянката ѝ ще закрие напълно спътника, който ще мине почти през центъра на сянката на планетата.

По същото време пък Марс ще бъде в такава позиция спрямо Слънцето, че също ще се вижда по-ярко и червено от обикновено.

В България явлението ще започне в 21.24 ч. на 27 юли, а пикът му ще бъде от 22.30 ч. до 0.13 ч. на 28 юли, като Луната ще бъде в червеникав цвят.

Рядкото небесно явление ще може да се наблюдава най-добре в Източна Африка, Близкия изток и Централна Азия. По тези места затъмнението ще продължи над 6 часа. За сравнение - в България то ще трае малко над 100 минути. В Европа и Австралия Луната ще се вижда най-добре при изгрева и залеза ѝ. От НАСА уточниха, че най-доброто място за наблюдение в света ще бъде Етиопия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пре*бан

    4 0 Отговор
    ОТНОВО!!! Писна ми за ПОРЕДЕН ПЪТ да ми се тръби от седмици "Тази вечер ще има невероятно, ИЗКЛЮЧИТЕЛНО, не за изпускане явление и преживяване, следващото романтично удоволствие ще е чаак през 6952 година, така че не го изпускайте..."

    И точно МЕСЕЦ жеги и пържещо слънце, ТОООЧНО днес ще има облаци (в Англия съм):/
    Как не можа да почака още маалко тая шиб*ана луна, беееей! От два месеца знам, че ще е изключително, и ПАК ОБЛАЦИ!
    Както винаги преди...
    1999-бях много млад;
    2009-завря се тааъ топка зад Китай;
    2011-облаци съсипаха затъмнението;
    15.06.2011 22:04-започна подобно дълго лунно затъмнение. Беше идеално за България, но в 22:10, ПОМНИТЕ ЛИ???
    12.06.2012-пасаж на Венера,
    Чолаков- сори мен :/
    2013-2015: всички затъмнения ги напра'и при Янките...
    2018-сега:
    Nasa: "Ще има невероятен евент!"
    -Добре.
    Nasa: "Не го изпускайте! Няма да сте живи до следващото:/
    -Добре!
    Channel 4: Ще има някакви облаци, намерете ясно място за гледане(sorry, но кралицата похарчи всички средства за ракети в Еврофутбол...)
    -ДОБРЕ!