21 Август, 2018 21:20 6 702 9

Пропука се най-дебелият лед в Арктика

  • арктика-
  • пропука-
  • лед-
  • гренландия-
  • дебел-
  • вода-
  • студ

Метеоролог нарече тази загуба на лед „плашеща“

Пропука се най-дебелият лед в Арктика - 1
Снимка: Shutterstock

Най-старият и най-дебел морски лед в Арктика е започнал да се пропуква, откривайки вода северно от Гренландия в район, който нормално е замръзнал дори през лятото, съобщи в. „Гардиън“.

Този феномен, който досега не е бил регистриран, е констатиран два пъти тази година заради топли ветрове и климатични промени, които докарали топла върна в северното полукълбо. Един метеоролог нарече тази загуба на лед „плашеща“. Други казват, че това може да принуди учените да преразгледат теориите си за това, коя част на Арктика може да издържи най-дълго на затоплянето.

Морето до северното крайбрежие на Гренландия нормално винаги е замръзнало и до неотдавна се смяташе за „последния леден район“, заради предположението, че ще бъде последната крепост при затопляне на планетата. Но необичайното повишение на температурите през февруари и по-рано този месец го направило уязвимо за ветрове, които изтласкали леда от брега, което не е регистрирано откакто районът се наблюдава със сателити от 70-те години на миналия век.

„Почти всичкият лед северно от Гренландия е пропукан и напукан, което го прави по-плаващ“, заяви Рут Мотрам от Датския метеорологичен институт, цитиран от БНР. Този лед обикновено е особено плътен заради Трансарктическото течение, което тласка лед от Сибир към този бряг. Уолт Мейър от Американския национален център по снега и леда обясни, че по принцип ледът няма къде да отиде и затова се трупа в този район.

„Средно той е с дебелина около 4 метра, а може да достигне и 20 метра. А такъв лед е много трудно да бъде преместен“, каза той. „Това обаче стана миналата зима (през февруари и март) и сега. Ветровете изтласкват леда от брега“, добави Мейър. „Плашещо“, написа в Туитър Томас Лавергне - учен в Норвежкия метеорологичен институт, препращайки сателитна снимка показваща как вода пробива през леда и обгражда стотици километри от крайбрежието на Гренландия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даммммм

    28 13 Отговор
    Да се спука и Земята на две и да се свършва с това безумие-всеки ден някой търси сензация като предрича глобална катастрофа...еми да се цепи-пука-разпуква-троши земното кълбо и да се спре вече с такива идиотщини.

    Коментиран от #9

  • 2 Snail

    9 7 Отговор
    Изглежда по голям идиот от Вас няма!
  • 3 МиГ 23

    14 6 Отговор
    Най-после американците ще успеят да открият руските подводници.
  • 4 Алкаш

    18 0 Отговор
    Е, колко уиски па да изпие тоа лед?!
  • 5 селянин

    28 1 Отговор
    Тоо път Путин не е виновен..а оня русоляв милиардер,дека неще да подпише договора за намаляване на пушеците,що защитава интересите на тези от неговата черга,ама я чекам да изригне вулканът в Йелоустоун,та да види кво е пушек,пепел и смрад.
  • 6 Гост

    14 4 Отговор
    Плашещо може да бъде само това, че се лъже по този гнусен начин. Пропукване на леда може да се получи от земетресение, защото има разлика между затопляне и напукване. Аман с тъпотиите за измисленото Глобално затопляне и човешката вина. Що добиват нефт тези датчани и норвежци като са такива еколози, а? По-големи двуличници от тях няма!
  • 7 ХаХа

    2 7 Отговор
    И една рубла да земаше Путин на всяко "ще" нямаше да има нужда да вдига пенсионната възраст или да увеличава данъците
  • 8 незнайко

    3 2 Отговор
    А защо нищо не се казва за ANTARCTICA ? Том ледовете стават все повече !!!
  • 9 Христо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Даммммм":

    Нещо много мазохистично сте насторен/а! Да не си самоубиец. Цивотът ни е единственото ценно нещо което притежаваме наравно със свбодната воля. А проблемът със затоплянето на планетата или е една чудовищна манипулация, по-скоро конспирация или е факт. Първият сценарии ще направи шепа хора още по-богати. Аз не разполагам със собствен сателит така, че не зная. Във всеки случай е окашещо!